Sosy :) w naszej kuchni są dodatkami do potraw. Chcę Wam polecić aksamitnie śmietakowo - pieczarkowy sos. Pasuje do mięs, makaronów, ryżu. Raz spróbujecie , I zostanie z Wami na zawsze :)
Polecam I zapraszam
Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
150 ml bulionu kurczakowego
150 gr małych pieczarek
sól, pieprz
200 ml śmietany
natka pietruszki lub kolendry
Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy make. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy bullion, mieszamy na gazie ok 1-2 min. Zciągamy z gazu. Dodajemy śmietanę I 1/3 pieczarek- miksujemy ( blendujemy )
Kładziemy na gaz, dodajemy resztę pieczarek pokrojonych na połówki.
Gotujemy ok 5 min - mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Wkrajamy pietruszkę. Gotowe:)
Życzę smacznego :)
Polecam I zapraszam
Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
150 ml bulionu kurczakowego
150 gr małych pieczarek
sól, pieprz
200 ml śmietany
natka pietruszki lub kolendry
Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy make. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy bullion, mieszamy na gazie ok 1-2 min. Zciągamy z gazu. Dodajemy śmietanę I 1/3 pieczarek- miksujemy ( blendujemy )
Kładziemy na gaz, dodajemy resztę pieczarek pokrojonych na połówki.
Gotujemy ok 5 min - mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Wkrajamy pietruszkę. Gotowe:)
Życzę smacznego :)
Sos pieczarkowy to mój ulubiony. Zapraszam do dodania wpisu do akcji pieczarkowej ;)
OdpowiedzUsuńJuz dodaje :)
UsuńJa nie mam blendera to jak można przyrządzić ten sos
OdpowiedzUsuńProsze uzyc miksera. 1/3 pieczarek prosze pokroic drobno lub zetrzec na tarce na grubych oczkach, mikser z tym sobie rewelacyjnie da rade. Pozdrawiam.
UsuńTe pieczarki do tego gotowego zabielonego sosu dodajemy surowe pieczarki i gotujemy 5 minut ?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuńa jak zrobić ten bulion kurczakowy?
OdpowiedzUsuńSzklanka rosołu.
UsuńA jak podsnarze pieczarki tez bedzie ok?
OdpowiedzUsuńW kuchni warto próbować wszystkiego.
UsuńWitam:)jaką śmietanę pani użyła?
OdpowiedzUsuńWitam, :) proszę użyć śmietanę 12 lub 18%, pozdrawiam
UsuńBardzo Dziękuję za przepis !!! Wreszcie mam bielutki sosik !! mniam ......
OdpowiedzUsuń