piątek, 25 kwietnia 2014

Sos pieczarkowy - najlepszy

Sosy :) w naszej kuchni są dodatkami do potraw. Chcę Wam polecić aksamitnie śmietakowo - pieczarkowy sos. Pasuje do mięs, makaronów, ryżu. Raz spróbujecie , I zostanie z Wami na zawsze :)
Polecam I zapraszam

Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
150 ml bulionu kurczakowego
150 gr małych pieczarek
sól, pieprz
200 ml śmietany
natka pietruszki lub kolendry

Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy make. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy bullion, mieszamy na gazie ok 1-2 min. Zciągamy z gazu. Dodajemy śmietanę I 1/3 pieczarek- miksujemy ( blendujemy )
Kładziemy na gaz, dodajemy resztę pieczarek pokrojonych na połówki.
Gotujemy ok 5 min - mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Wkrajamy pietruszkę. Gotowe:)


Życzę smacznego :)

Embed yyiaqzlj8odcwl0fxnyoa1o78g92hqzz

13 komentarzy:

  1. Sos pieczarkowy to mój ulubiony. Zapraszam do dodania wpisu do akcji pieczarkowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie mam blendera to jak można przyrządzić ten sos

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze uzyc miksera. 1/3 pieczarek prosze pokroic drobno lub zetrzec na tarce na grubych oczkach, mikser z tym sobie rewelacyjnie da rade. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Te pieczarki do tego gotowego zabielonego sosu dodajemy surowe pieczarki i gotujemy 5 minut ?

    OdpowiedzUsuń
  4. a jak zrobić ten bulion kurczakowy?

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak podsnarze pieczarki tez bedzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam:)jaką śmietanę pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, :) proszę użyć śmietanę 12 lub 18%, pozdrawiam

      Usuń
  7. Bardzo Dziękuję za przepis !!! Wreszcie mam bielutki sosik !! mniam ......

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit