piątek, 18 kwietnia 2014

Sernik wiedeński II

 Klasyka pieczenia serników - to moja druga wersja z polewą . Sernik rozpływa się w ustach i jest puszysty jak ptasie mleczko. Polecam .
Zaczynamy :

Składniki :
1 masło
1 kg  startego sera
8 jaj
1 1/3 szkl cukru
3-4 lyzki mąki ziemniaczanej
bakalie wdlg uznania

Wykonanie:
Białka - ubijamy, na sztywną pianę. Odkładamy do lodówki.
Żółtka , cukier, masło I mąkę ziemniaczaną - ubijamy na puszysta masę

Do masy żółtkowej dodajemy powoli ser, caly czas ubijajac .
Łączymy masę z serem.

Białka dodajemy do ciasta, mieszamy powoli drewnianą łyzka, aż do połączenia skladników.
Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy maslem.

Nalewamy ciasto do formy, pieczemy ok 50-70 min.


Gdy ciasto jest zrobione, zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku, do ostudzenia. Nawet około 1 godziny- po to by nie opadło.

Polewę zrobiłam z cukru pudru I barwnika żółtego-spożywczego :)

smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit