Kuchnia hinduska I tikka masala. Sos należy do moich ulubionych. Kiedy go zrobię zawsze próbuje by sprawdzić czy nic nie trzeba dodać...I znowu próbuję :)...znowu...sos jest uzależniający. Moim zdaniem kuchnia hinduska wraz ze swoimi przyprawami należy do jednych z najlepszych na świecie :). Mimo dużej ilości przypraw- potrawa jest bardzo prosta. I w miare szybko się ją robi. Zawsze można zamarynować kurczaka dzień wcześniej- I na drugi dzień w 15 min jest obiad :)
Zaczynamy
4 piersi z kurczaka
Składniki do marynaty :
200 ml jogurtu greckiego
50 ml śmietany
1 łyżka suszonego czosnku
1 łyżka imbiru
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka suszonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki garam masala
2 łyżki souk z cytryny
Wykonanie:
Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dodajemy wszystkie przyprawy I sok z cytryny. Mieszamy. Wkładamy piersi z kurczaka do marynaty. Przykrywamy szczelnie miskę I wkładamy do lodówki na min 3 h, a najlepiej na całą noc.
Składniki na sos tikka:
30 gr masła
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chilli
2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1 puszka posiekanych pomidorów
300-400 ml śmietany
Wykonanie:
Rozpuszczamy masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy soli, pieprzu, chilli I kminek , smażymy ok 2 min. Dodajemy pomidory I śmietanę, zmniejszamy gaz I pod przykryciem gotujemy 10 min.
Wyciągamy kurczaka , grilujemy ok 4 min.
Zgrilowanego kurczaka , kroimy na mniejsze kawałki I wrzucamy do sosu. Dusimy 3-5 mini Obiad gotowy.
Kurczaka podajemy z ryzem .
Zyczę smacznego :)
Zaczynamy
4 piersi z kurczaka
Składniki do marynaty :
200 ml jogurtu greckiego
50 ml śmietany
1 łyżka suszonego czosnku
1 łyżka imbiru
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka suszonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki garam masala
2 łyżki souk z cytryny
Wykonanie:
Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dodajemy wszystkie przyprawy I sok z cytryny. Mieszamy. Wkładamy piersi z kurczaka do marynaty. Przykrywamy szczelnie miskę I wkładamy do lodówki na min 3 h, a najlepiej na całą noc.
Składniki na sos tikka:
30 gr masła
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chilli
2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1 puszka posiekanych pomidorów
300-400 ml śmietany
Wykonanie:
Rozpuszczamy masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy soli, pieprzu, chilli I kminek , smażymy ok 2 min. Dodajemy pomidory I śmietanę, zmniejszamy gaz I pod przykryciem gotujemy 10 min.
Wyciągamy kurczaka , grilujemy ok 4 min.
Zgrilowanego kurczaka , kroimy na mniejsze kawałki I wrzucamy do sosu. Dusimy 3-5 mini Obiad gotowy.
Kurczaka podajemy z ryzem .
Zyczę smacznego :)
Wygląda cudnie, kocham indyjską kuchnię i na szczęście mam te wszystkie przyprawy, więc pewnie niedługo zrobię. :)
OdpowiedzUsuńWarto zarobic, jest to jedno z moich ulubionych dan, Polecam tez kurczaka madras. :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbowałabym kurczaka w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńMysle ze sie zakochasz w tym smaku :)
UsuńEdytko to moje smaki ! Jadłabym :D !
OdpowiedzUsuńPaulinko, uwierz mi kuchnia hinduska I tajska to moje ulubione , a zapomnialabym o sushi :)
Usuń