piątek, 20 czerwca 2014

Najlepszy Gyros

Kuchnia grecka w upały rewelacyjnie spełnia swoją role-jest lekka, zdrowa I dietetyczna. Przy tym  niesamowicie smaczna . Jedno z bardziej popularnych dań w Grecji. Naukowcy twierdzą że gyros pochodzi od tureckiego doner kebab, którego początki siegają XIX w. Tyle historii, a teraz zapraszam na ucztę :) Pycha ....
Składniki  :
piersi z kurczaka- ja dałam 4 szt
1 cebula
olej niskokaloryczny- spray
przyprawy

tzatzyki -przepis  znajdziesz tutaj

surówka colesław- przepis znajdziesz tutaj
Przyprawa do mięsa:
2 łyżki suszonej cebulki
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki oregano
1,5 łyżki suszonego czosnku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżka suszonej pietruszki
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki papryki

Wszystkie przyprawy miksujemy razem.

Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy I osuszamy recznikami papierowymi- kroimy na paski. Dodajemy przyparawy I mieszamy- przykrywamy folią I odstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie robimy tzatziki    I surówkę a'la colesław
Rozgrzewamy patelnie , spryskujemy olejem I dajemy cebulę pokrojoną w cieńkie pół talarki-piórka. Smażymy około 2-3 min. Po tym czasie dodajemy kurczaka I smażymy aż mięso przestanie być różowe - około 5 min. Gotowe.

Gyrosa podajemy z ryżem lub z pitą,    tzatzykami I surówką.

Smacznego :)

7 komentarzy:

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit