Kuchnia grecka w upały rewelacyjnie spełnia swoją role-jest lekka, zdrowa I dietetyczna. Przy tym niesamowicie smaczna . Jedno z bardziej popularnych dań w Grecji. Naukowcy twierdzą że gyros pochodzi od tureckiego doner kebab, którego początki siegają XIX w. Tyle historii, a teraz zapraszam na ucztę :) Pycha ....
Składniki :
piersi z kurczaka- ja dałam 4 szt
1 cebula
olej niskokaloryczny- spray
przyprawy
tzatzyki -przepis znajdziesz tutaj
surówka colesław- przepis znajdziesz tutaj
Przyprawa do mięsa:
2 łyżki suszonej cebulki
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki oregano
1,5 łyżki suszonego czosnku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżka suszonej pietruszki
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki papryki
Wszystkie przyprawy miksujemy razem.
Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy I osuszamy recznikami papierowymi- kroimy na paski. Dodajemy przyparawy I mieszamy- przykrywamy folią I odstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie robimy tzatziki I surówkę a'la colesław.
Rozgrzewamy patelnie , spryskujemy olejem I dajemy cebulę pokrojoną w cieńkie pół talarki-piórka. Smażymy około 2-3 min. Po tym czasie dodajemy kurczaka I smażymy aż mięso przestanie być różowe - około 5 min. Gotowe.
Gyrosa podajemy z ryżem lub z pitą, tzatzykami I surówką.
Smacznego :)
Składniki :
piersi z kurczaka- ja dałam 4 szt
1 cebula
olej niskokaloryczny- spray
przyprawy
tzatzyki -przepis znajdziesz tutaj
surówka colesław- przepis znajdziesz tutaj
Przyprawa do mięsa:
2 łyżki suszonej cebulki
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki oregano
1,5 łyżki suszonego czosnku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżka suszonej pietruszki
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki papryki
Wszystkie przyprawy miksujemy razem.
Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy I osuszamy recznikami papierowymi- kroimy na paski. Dodajemy przyparawy I mieszamy- przykrywamy folią I odstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie robimy tzatziki I surówkę a'la colesław.
Rozgrzewamy patelnie , spryskujemy olejem I dajemy cebulę pokrojoną w cieńkie pół talarki-piórka. Smażymy około 2-3 min. Po tym czasie dodajemy kurczaka I smażymy aż mięso przestanie być różowe - około 5 min. Gotowe.
Gyrosa podajemy z ryżem lub z pitą, tzatzykami I surówką.
Smacznego :)
Pysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńI rewelacyjnie smakuje :)
UsuńW rzeczy samej, smakowicie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam, aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńByl pyszny, Polecam :)
UsuńPyszności. Bardzo u mnie lubią takie dania :-)
OdpowiedzUsuń