piątek, 13 czerwca 2014

Indyk z woka ze szparagami

 Zapraszam dzisiaj na dietetyczny obiad- gotowy w 20 min. Indyka ze szparagami- mięso indycze bardzo dużo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organism, mało tłuszczu, o cynku, magnezu, potasu I witamin  z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy. Przepyszne I proste w wykonaniu danie- zapraszam :)
Zaczynamy:

 Składniki:
600 gr piersi z indyka
2 pęczki szparagów
2 papryki- żółta I czerwona
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu kurczakowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju

Indyka myjemy I kroimy w kostki. Bulion mieszamy z mąką ziemniaczaną, sosem sojowym, sokiem z cytryny.

Rozgrzewamy wok- dajemy 1 łyżkę oleju.
Smażymy indyka aż przestanie być różowy.
Drób przekładamy na talerz.

Nalewamy do woka pozostałą łyżkę oleju- wrzucamy szparagi ( szaragi płuczemy , odcinamy końcówki, kroimy na trzy części )
Szaragi smażymy około 2 min. Dodajemy pokrojoną paprykę I bullion z mąka. Mieszamy I pozostawiamy około 1 min. Dodajemy indyka. Pozostawiamy na gazie jeszcze 1 min. Gotowe :)

Gotujemy ryż.



Smacznego :)

2 komentarze:

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit