środa, 19 listopada 2014

Kurczaczki goujons- chicken goujons

Kurczaczki goujons, to nic innego jak paluszki kurczaka , filety z kurczaka bądź paski kurczaka obtoczone w panierce i smażone na głębokim oleju. Są one rewelacyjne jako przekąska ale doskonale sprawdzą się też jako obiad z dodatkiem frytek i sałatki. Lub zawinięte w naleśniku z warzywami. Jedno co jest pewne - dzieci kochają te kurczaczki , są chrupiące, delikatne i rozpływające się w ustach. Nie pozostaje mi nic innego teraz, jak tylko zjeść jeszcze dwa? trzy? no nie ważne :) idę po kurczaczki...poniżej zapraszam na przepis:


Składniki:
około 500 gr piersi z kurczaka
bułka tarta
2 jajka
pieprz, sól, czosnek granulowany
natka zielonej pietruszki
mąka
oliwa do smażenia

Wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Piersi z kurczaka kroimy na wąskie i długie paseczki.  W jednym talerzu rozbijamy jajko, do drugiego nasypujemy bułkę tartą, dodajemy około pół  łyżeczki soli i pieprzu, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego i natkę pietruszki, wszystko mieszamy. Do ostatniego nasypujemy mąki.
Rozgrzewamy na patelnie oliwę. Kurczaczki obtaczamy w mące- otrzepujemy z nadmiaru. 


Maczamy w jajku i na koniec w bułce tartej z obu stron. Kładziemy na gorący olej- smażymy z obu stron na złoty kolor- po 2-3 min na każdą stronę.Usmażone układamy na ręcznikach papierowych , aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kurczaczki gotowe. :)




Kurczaczki podajemy z dipem czosnkowym- przepis tutaj  lub z innym ulubionym sosem.

Polecam i życzę smacznego :)

2 komentarze:

  1. Edytko pyszności :-) z chęcią spróbuję takiego zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez panierki,która wsiąknie cały tłuszcz dużo dużo lepsze. :) oczywiście z piekarnika. I z zabójczą porcją chilli i czosnku. Ooooo tak!

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit