Zapraszam dzisiaj na sos enchilada. Sos pochodzi z kuchni meksykańskiej I bedzie potrzebny mi do dzisiejszego obiadu :) Sos jest wykonany na bazie papryki chilli. Jest rewelacyjnie ostry I nadaje się nie tylko jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej ale także jako dip :)
Ja użyłam sos do zapiekanki makaronowej.
Zaczynamy
Składniki:
2 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
2 łyżki chilli
1/2 łyżeczki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kminku
1/4 łyżeczki oregano
250 ml kurczakowego bulionu
Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę dodajemy mąkę, mieszamy- do połączenia. Dodajemy przyprawy. Mieszamy.
Powoli wlewamy bullion, nie przestając mieszać.
Zmniejszamy gaz I ok 10 min pozostawiamy na gazie od czasu do czasu mieszając.
Gotowe :)
Smacznego:)
Ja użyłam sos do zapiekanki makaronowej.
Zaczynamy
Składniki:
2 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
2 łyżki chilli
1/2 łyżeczki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kminku
1/4 łyżeczki oregano
250 ml kurczakowego bulionu
Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę dodajemy mąkę, mieszamy- do połączenia. Dodajemy przyprawy. Mieszamy.
Powoli wlewamy bullion, nie przestając mieszać.
Zmniejszamy gaz I ok 10 min pozostawiamy na gazie od czasu do czasu mieszając.
Gotowe :)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz