sobota, 17 maja 2014

Wołowina i kurczak z grilla

 Sezon na grillowanie zaczęty..O czym należy pamiętać by grill był udany? z pewnością humor I pogoda jest pożądane ...I najważniejsze, to dobrze rozpalony grill. Nie spieszmy się wrzucać mięsa na grilla , gdy grill jest ciepły. Poniżej parę wskazówek jak pieczemy wołowinę I kurczaka.

Udka kurczaka :
potrzebują od średniej -do wysokiej teperatury grilla
Czas pieczenia to 25-30 min.
Wołowina:
Grill musi! być bardzo dobrze rozpalony o wysokiej temperaturze.
Stek ok 2-2,5 cm grubości-                      krwisty - 5 min
                                            - Srednio wypieczony -8 min
                                            - Dobrze  wypieczony -12 min

Zaczynamy grillowanie :
Składniki:
Wołowina- u mnie 6 steków
7 udek z kurczaka

Składniki na marinate:
sól, pieprz, papryka, natka pietruszki
oliwa z oliwek


Mięso wołowe I kurczaka myjemy. Nacieramy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy . Przykrywamy I odkładamy do lodówki na min 1 godzinę. Idealnie jest odstawić na całą noc.

Rozpalamy grilla. Najpierw grillowaliśmy kurczaka- 20 min.
Po tym czasie dodaliśmy mięso- ponieważ lubimy mięso średnio wypieczone- trzymaliśmy 8 min.

Do mięs przygotawałam masło czosnkowe- przepis znajdzieci tutaj.

Oraz sałatkę I upiekłam w piekarniku młode ziemniaki.


Co by nie powiedzieć z grill się udał , ale z powodów ode mnie niezależnych :) - czytaj głód ...zdjeć zdecydowanie mało .

Smacznego grillowania życzę



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit