Zaczynamy
Składniki:
200 gr pieczarek
op szparagów
4 piersi z kurczaka
2 cebule
1 łyżka mąki
300 ml śmietany
250 ml bulionu kurczakowego
sól, pieprz, paprika
2 ząbki czosnku
olej
Wykonanie:
Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy poszatkowaną cebulę- smażymy ok 2-3 min. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy ok 3-4 min. Wszystko przekładamy do miski. Do garnka wrzucamy pieczarki , smażymy ok 2-3 min. Dodajemy make, mieszamy- dolewamy śmietanę i bulion. Zagotowujemy, nie przestając mieszać.
Dodajemy kurczaka, szparagi i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Pamiętajmy by odkroić ok 1-2 cm z końcówek szparagów.
Sos pozostawiamy na gazie jeszcze ok 5 min, doprawiają w razie potrzeby. Obiad gotowy. :)
Do sosu podałam ziemniaki
Smacznego :)
Przepyszne :)
OdpowiedzUsuń