środa, 7 maja 2014

Enchilada makaronowa- zapiekanka meksykańska


Dzisiejsza zapiekanka to uczta dla miłośników ostrej i wyrazistej kuchni- jaką oczywiście jest mekasykańska. Powiem tak, ostrość potrawy i delikatność serka i serów zadowoli wszystkich smakoszy tej kuchni i nie tylko. Czy wiecie że enchilada była pierwszy raz wspomniana w pierwszej meksykańskiej książce kucharskiej w 1831 r?
Zaczynamy :)
 Składniki:*
400 g mięsa wołowego mielonego
1 łyżka oliwy
1/4 łyżeczki kminku
150 gr serka np philadelfia
250 ml sosu enchilada- znjdziesz tutaj
200 ml śmietany
150 gr sera cheddar
150 gr innego miękiego sera
puszka kukurydzy
sól, pieprz
350 gr suchego makaronu


Wykonanie:
Gotujemy
Smażymy mięso w dużym garnku. Dodajemy kminek. Mieszamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy serek. Gotujemy aż do połączenia składników.
W misce mieszamy sos enchilada ze śmietaną, kukurydzą. Dodajemy ser ( proszę pozostawić ok 50 gr do posypania) Mieszamy. Dodajemy do mięsa. Gotujemy w garnku około 2-3 min i dodajemy ugotowany makaron.

 Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztą sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min . Obiad gotowy :)
Prawda że było prosto?

* Dla lubiących bardzo ostre potrawy :) przy smażeniu dodajemy dodatkowo 1/2 łyżeczki chilli oraz posiekaną małą papryczkę chilli. Pamiętajcie o użyciu rękawic, przy krojeniu papryczki. :)





Obiad gotowy :)
Polecam I życze smacznego





Hola Mexico 4  Hola Mexico 4

1 komentarz:

  1. Dziękuję za dołączenie do akcji :) Jeśli chcesz dodawać przepis zarówno do Miksera jak i Durszlaka to wystarczy, że dodasz jeden banner z mojego bloga, nie musisz dodawać dwóch :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit