sobota, 4 października 2014

Pizza z patelni

 Ostatnio nastała moda na pizzę z patelni. Mam i ja :) Dzieci ją uwielbiają, dorośli też. Dlaczego by jej nie zrobić z patelni. Kruchy spód, ulubione obłożenie i pyszny obiad lub przekąska. Polecam
Zaczynamy:

Składniki na ciasto-trzy średnie pizze:
300 gr mąki
ok 120 ml oliwy
ok 120-150 ml wody
plaska łyżeczka soli

składniki na obłożenie:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki passaty
pieczarki, szynka, cebula, pomidory, oliwki,  ser starty


Wykonanie:
ugniatamy ciasto. Ciasto nie powinno być ani za twarde, ani za miękkie. Dzielimy na trzy części.
Rozwałkujemy na kształt pizzy.
Pasatte  mieszamy z koncentratem - doprawiamy do smaku solą , pieprzem i bazylią.
Rozgrzewamy patelnię, dajemy parę kropel oliwy. Kładziemy placek pizzy na średnim ogniu. "Pieczemy" około 1 min  i odwracamy.

Rozsmarowujemy 1/3 pasatty na ciasto- układamy ulubione składniki. Posypujemy serem. Przykrywamy patelnię pokrywką- trzymamy na gazie do rozpuszczenia sera- około 2-3 min. Gotowe.

Smacznego :)
-


15 komentarzy:

  1. tak powinna wyglądać pizza. bogata w najlepsze dodatki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Edytko pyszna propozycja, z chęcią taką zrobię :-) dziękuje za przepis :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, maz uwielbia pizze na cienkim I kruchym spodzie, I ta wlasnie taka jest :) Polecam

      Usuń
  3. Nie znałam takiej pizzy, aż chcę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :)
    Mam pytanie, czy zamiast mąki pszennej można użyć mąki żytniej i czy zamiast oliwy zwykłej - oliwa z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
  5. MUSZĘ SPRÓBOWAĆ

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie, w domu często piekę pizze, więc chętnie wypróbuję i tę wersję. Myslę, że w domu wszystkim posmakuje :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w domu jest hitem :) Polecam i pozdrawiam

      Usuń
  7. Nie znam slowa "passata". Co to jest ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gesty sos pomidorowy do bazy ciasta pizzowego. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Jest pyszna!!! A jeszcze czosnek dodany do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brak opisu ze warzywa powinny byc chyba wczesniej podsmazone.

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit