sobota, 4 października 2014

Pizza z patelni

 Ostatnio nastała moda na pizzę z patelni. Mam i ja :) Dzieci ją uwielbiają, dorośli też. Dlaczego by jej nie zrobić z patelni. Kruchy spód, ulubione obłożenie i pyszny obiad lub przekąska. Polecam
Zaczynamy:

Składniki na ciasto-trzy średnie pizze:
300 gr mąki
ok 120 ml oliwy
ok 120-150 ml wody
plaska łyżeczka soli

składniki na obłożenie:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki passaty
pieczarki, szynka, cebula, pomidory, oliwki,  ser starty


Wykonanie:
ugniatamy ciasto. Ciasto nie powinno być ani za twarde, ani za miękkie. Dzielimy na trzy części.
Rozwałkujemy na kształt pizzy.
Pasatte  mieszamy z koncentratem - doprawiamy do smaku solą , pieprzem i bazylią.
Rozgrzewamy patelnię, dajemy parę kropel oliwy. Kładziemy placek pizzy na średnim ogniu. "Pieczemy" około 1 min  i odwracamy.

Rozsmarowujemy 1/3 pasatty na ciasto- układamy ulubione składniki. Posypujemy serem. Przykrywamy patelnię pokrywką- trzymamy na gazie do rozpuszczenia sera- około 2-3 min. Gotowe.

Smacznego :)
-


15 komentarzy:

  1. tak powinna wyglądać pizza. bogata w najlepsze dodatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba wszyscy taka uwielbiamy, Pozdrawiam

      Usuń
  2. Edytko pyszna propozycja, z chęcią taką zrobię :-) dziękuje za przepis :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, maz uwielbia pizze na cienkim I kruchym spodzie, I ta wlasnie taka jest :) Polecam

      Usuń
  3. Nie znałam takiej pizzy, aż chcę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zyciu trzeba probowac wszystkiego :)

      Usuń
  4. Witam :)
    Mam pytanie, czy zamiast mąki pszennej można użyć mąki żytniej i czy zamiast oliwy zwykłej - oliwa z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
  5. MUSZĘ SPRÓBOWAĆ

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie, w domu często piekę pizze, więc chętnie wypróbuję i tę wersję. Myslę, że w domu wszystkim posmakuje :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w domu jest hitem :) Polecam i pozdrawiam

      Usuń
  7. Nie znam slowa "passata". Co to jest ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gesty sos pomidorowy do bazy ciasta pizzowego. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Jest pyszna!!! A jeszcze czosnek dodany do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brak opisu ze warzywa powinny byc chyba wczesniej podsmazone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinny, im mniej obrobki tym lepiej

      Usuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit