Szarlotka :) wszyscy je kochamy. Do mojej szarlotki zawsze dodaję kwaskowych jabłek, jest wtedy idealna ani za słodka, ani za kwaśna. Rozpływa się w ustach. Idealna do kawy, do śniadania :) tak, tak i o każdej porze dnia i nocy. Co do budyniu , mąkę dodajemy tylko wtedy gdy budyń jest za rzadki. Budyń powinien być jak gęsta śmietana. Kochani, szarlotka jest po prostu pyszna :) Polecam.
Zaczynamy:
Składniki:
2 jajka
150 gr cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 gr masła
500 gr mąki
2 budynie waniliowe lud śmietankowe
3 szkl mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru
800 gr jabłek- kwśnych
Wykonanie:
Ubijamy jajka z cukrem na puch, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Ubijamy. Powoli dodajemy mąkę, ubijamy tak długo jak pozwoli nam mikser. Resztę ugniatamy- do całkowitego połączenia.
Ciasto dzielimy na pół.
Jedną polówkę ciasta wykładamy na blaszkę- moja blaszka to 32x22
Drugą połówkę owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Gotujemy budyń z 3 szklanek mleka. Do budyniu dodajemy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki cukru.
Obieramy jabłka, kroimy na małe cząstki.
Jabłka wykładamy na ciasto i zalewamy gorącym budyniem
Wyciągamy ciasto z zamrażarki, ścieramy na grubych oczkach.
Wkładamy do piekarnika na 200 C na temp 35-40 min.
Możemy posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną.
Smacznego :)
Zaczynamy:
Składniki:
2 jajka
150 gr cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 gr masła
500 gr mąki
2 budynie waniliowe lud śmietankowe
3 szkl mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru
800 gr jabłek- kwśnych
Wykonanie:
Ubijamy jajka z cukrem na puch, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Ubijamy. Powoli dodajemy mąkę, ubijamy tak długo jak pozwoli nam mikser. Resztę ugniatamy- do całkowitego połączenia.
Ciasto dzielimy na pół.
Jedną polówkę ciasta wykładamy na blaszkę- moja blaszka to 32x22
Drugą połówkę owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Gotujemy budyń z 3 szklanek mleka. Do budyniu dodajemy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki cukru.
Obieramy jabłka, kroimy na małe cząstki.
Jabłka wykładamy na ciasto i zalewamy gorącym budyniem
Wyciągamy ciasto z zamrażarki, ścieramy na grubych oczkach.
Wkładamy do piekarnika na 200 C na temp 35-40 min.
Możemy posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną.
Smacznego :)
Moja siostra za taką by mnie zabiła. Uwielbia wszystkie szarlotki gdzie jest budyń. Twoja wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńdziekuje , I do tego jest przepyszna :) Polecam
UsuńEdytko szarlotka wyszła ci idealna, super ciacho. Proponuje wymianę - ja ci karpatkę a ty mi szarlotkę :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńTaka z budyniem to chyba moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuń