Szybki , pyszny i dietetyczny obiad. O walorach łososia pisałam już nie raz, jeżeli nie mamy łososia- możemy wykorzystać inną naszą ulubioną rybę. A co o awokado ? za wikipedią :
"Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła.
Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia." A ode mnie :) zaskoczy Was smak, obiad po prostu zniknął w mgnieniu oka , a największa jego zaletą jest to : że gotowy jest w 15-20 min. Polecam
Zaczynamy:
Składniki :
300 gr łososia
200 gr szparagów
pół ogórka
pół awokado
200-300 gr makaronu
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub spray do smażenia
Wykonanie:
W osolonej wodzie gotujemy makaron.
Łososia myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju po 3 min z dwóch stron- na średnim gazie.
Myjemy szparagi, odcinamy końcówki, kroimy na dwie części i wrzucamy do gotującej się wody na 2 min. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy zimną wodą.
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę , to samo z awokado.
Robimy sos- do miseczki nalewamy olej sezamowy, sok z cytryny, pieprz i sól.
Odcedzamy makaron-dodajemy szparagi i sos. Mieszamy. Dodajemy ogórka i awokado. Nakładamy na talerze. Na koniec dodajemy łososia.
Gotowe.
Smacznego :)
"Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła.
Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia." A ode mnie :) zaskoczy Was smak, obiad po prostu zniknął w mgnieniu oka , a największa jego zaletą jest to : że gotowy jest w 15-20 min. Polecam
Zaczynamy:
Składniki :
300 gr łososia
200 gr szparagów
pół ogórka
pół awokado
200-300 gr makaronu
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub spray do smażenia
Wykonanie:
W osolonej wodzie gotujemy makaron.
Łososia myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju po 3 min z dwóch stron- na średnim gazie.
Myjemy szparagi, odcinamy końcówki, kroimy na dwie części i wrzucamy do gotującej się wody na 2 min. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy zimną wodą.
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę , to samo z awokado.
Robimy sos- do miseczki nalewamy olej sezamowy, sok z cytryny, pieprz i sól.
Odcedzamy makaron-dodajemy szparagi i sos. Mieszamy. Dodajemy ogórka i awokado. Nakładamy na talerze. Na koniec dodajemy łososia.
Gotowe.
Smacznego :)
Fajne danie Edytko :-)
OdpowiedzUsuńFajne i rewelacyjne w smaku :)
Usuń