Dzisiaj przepyszna i aromatyczna zupa-krem cebulowa. Zbliża się okres jesienny i zupa będzie jak znalazł- przez wieki doceniana przez żeglarzy, ze względu na zawartość witaminy C i traktowana przez nich jako skuteczny lek przeciw szkorbutowi. A dzisiaj podajemy często ją w postaci syropu który wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami i grypą. Polecam- jest przepyszna i syta, a w zimowe wieczory z pewnością nas rozgrzeje.
Zaczynamy:
Składniki:
6 cebul czerwonych
2-3 cebule biale
1 l rosołu- bulionu kurczakowego
2-3 ziemniaki
100 gr masła
500 ml śmietany
2 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka
50 gr startego parmezanu lub mozzarella
grzanki
Wykonanie:
Obieramy cebulę i kroimy na drobno, to samo robimy z ziemniakami.
W garnku rozpuszczamy masło- dodajemy cebulę i ziemniaki- "smażymy" około 10 min.
Dodajemy mąkę- mieszamy . Zciągamy z gazu. Dodajemy bulion kurczakowy .
Miksujemy zupę dodając powoli śmietanę. Kładziemy na gaz, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Nie żałujmy pieprzu i papryki. :)
Zupa po zagotowaniu jest gotowa.
Przygotowujemy grzanki- według przepisu z tej strony .
Różnica w dzisiejszych grzankach jest w tym że zamiast tymianku użyłam suszonej pietrzuszki.
Do zupy dodajemy grzanek i posypujemy startym serem.
Obiad gotowy.
Smacznego :)
Zaczynamy:
Składniki:
6 cebul czerwonych
2-3 cebule biale
1 l rosołu- bulionu kurczakowego
2-3 ziemniaki
100 gr masła
500 ml śmietany
2 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka
50 gr startego parmezanu lub mozzarella
grzanki
Wykonanie:
Obieramy cebulę i kroimy na drobno, to samo robimy z ziemniakami.
W garnku rozpuszczamy masło- dodajemy cebulę i ziemniaki- "smażymy" około 10 min.
Dodajemy mąkę- mieszamy . Zciągamy z gazu. Dodajemy bulion kurczakowy .
Miksujemy zupę dodając powoli śmietanę. Kładziemy na gaz, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Nie żałujmy pieprzu i papryki. :)
Zupa po zagotowaniu jest gotowa.
Przygotowujemy grzanki- według przepisu z tej strony .
Różnica w dzisiejszych grzankach jest w tym że zamiast tymianku użyłam suszonej pietrzuszki.
Do zupy dodajemy grzanek i posypujemy startym serem.
Obiad gotowy.
Smacznego :)
Edytko, bardzo lubię zupę cebulową, ale robię ją zawsze z białej cebuli. Ciekawa jestem smaku, po dodaniu czerwonej. Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńWitaj Danusiu, zupa cebulowa z czerwona cebula jest delikatniejsza, niz tylko z biala, mniej ostra- ale przepyszna. Moja corka stwierdzila ze zupa jest najlepsza na swiecie :) Polecam i pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię zupy. Kryją tyle smaków i aromatów. Pysznie wygląda :-) pozdrawiam Edytko :-)
OdpowiedzUsuńI warto sprobowac Marzenko :)
UsuńSyrop cebulowy to moja dziecięca trauma ;) Niemniej - zupy bym spróbowała z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńBylabys zaskoczona smakiem , przepyszna :)
UsuńOstatnio zaczęłam uwielbiać takie zupy kremowe :)
OdpowiedzUsuń