Kochani czy schabowy musi być nudny? W żadnym wypadku nie :) By nasz kotlet nie był nudny nie bójmy się dodawać wszystkiego co lubimy- eksperymenty w kuchni są wskazane - by nie było nudno i monotonnie. Poszalałam i do obiadu podałam bajecznie kolorowy makaron- i wiecie co? nie wiem kiedy obiad zniknął z naszych talerzy :) Polecam szaleć i eksperymentować w kuchni- bo warto :)
Zaczynamy:
Składniki:
8 kotletów schabów
3 jajka
kawałek świeżego parmezanu
przyprawy:pieprz, sól, kolendra, chili, oregano, papryka, natka pietruszki, suszony czosnek
0,5 łyżeczki musztardy
bułka tarta
oliwa do smażenia
Sos pieczarkowy- przepis i składniki znajdziecie tutaj
Wykonanie:
Myjemy kotlety, osuszamy ręcznikami papierowymi. Zabieramy sie za tłuczenie kotletów. Moj sposób na kotlety :) kotlet wkładam do woreczka i zaczynam tłuc z dwóch stron- nie ma bałaganu :)
Rozbijamy do miseczki lub talerza jajko- dodajemy po szczypcie przypraw, musztardę- mieszamy do całowitego rozbicia jajek. Dodajemy 1-2 łyżki startego parmezanu.
Na drugi talerz dajemy bułkę tartą.
Kotlety maczamy w jajku z obu stron, przenosimy do bulki tartej i obtaczamy z obu stron w bułce.
Kotlety smażymy na średnim gazie na rozgrzanym oleju z obu stron.
Sos pieczarkowy - przepis znajdziecie tutaj
Sos jest przepysznie kremowo pieczarkowy, a zrobienie jego zajmuje 5-10 minut. Pycha :)
Kotlety podałam z kolorowym makaronem i mizeria.
Palce lizać :)
Smacznego.
Zaczynamy:
Składniki:
8 kotletów schabów
3 jajka
kawałek świeżego parmezanu
przyprawy:pieprz, sól, kolendra, chili, oregano, papryka, natka pietruszki, suszony czosnek
0,5 łyżeczki musztardy
bułka tarta
oliwa do smażenia
Sos pieczarkowy- przepis i składniki znajdziecie tutaj
Wykonanie:
Myjemy kotlety, osuszamy ręcznikami papierowymi. Zabieramy sie za tłuczenie kotletów. Moj sposób na kotlety :) kotlet wkładam do woreczka i zaczynam tłuc z dwóch stron- nie ma bałaganu :)
Rozbijamy do miseczki lub talerza jajko- dodajemy po szczypcie przypraw, musztardę- mieszamy do całowitego rozbicia jajek. Dodajemy 1-2 łyżki startego parmezanu.
Na drugi talerz dajemy bułkę tartą.
Kotlety maczamy w jajku z obu stron, przenosimy do bulki tartej i obtaczamy z obu stron w bułce.
Kotlety smażymy na średnim gazie na rozgrzanym oleju z obu stron.
Sos pieczarkowy - przepis znajdziecie tutaj
Sos jest przepysznie kremowo pieczarkowy, a zrobienie jego zajmuje 5-10 minut. Pycha :)
Kotlety podałam z kolorowym makaronem i mizeria.
Palce lizać :)
Smacznego.
Bardzo fajne danie Edytko, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny i przepyszny :)
Usuń