czwartek, 6 listopada 2014

Wątróbka wieprzowa z ryżem- dirty rice with pork liver

Zapraszam na przepyszny ryż z wątróbką wieprzową- w drugim przepisie znajdziecie wątróbkę drobiową- tutaj . Przygotowując tą potrawę musimy pamiętać by nie solić przed smażeniem wątróbki- inaczej będzie twarda  i niesmaczna. Co o wątróbce :Wątroba wieprzowa zawiera blisko dwa razy więcej żelaza niż inne wątróbki oraz jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Wołowa jest równie bogata w witaminę D, ale wśród pozostałych wątróbek może poszczycić się największą zawartością witaminy B2 i B12, ma przy tym najmniej cholesterolu. Cielęca jest najbogatsza w cynk oraz witaminę A, a wątróbka z kurczaka – w kwas foliowy, ale jest przy tym także najbardziej obfita w cholesterol.
Wątróbki powinny unikać również kobiety w ciąży i te, które w najbliższym czasie ją planują. Dostarcza bowiem zbyt dużej ilości witaminy A, której nadmiar (zwłaszcza w początkowym okresie ciąży) może być przyczyną wad rozwojowych u dziecka*.
Kochani, obiad jest przepyszny i polecam . Zaczynamy:
 Składniki
2 szkl ryżu long grain- długoziarnistego
3 szkl bulionu kurczakowego
ok 0,5 kg wątróbki wieprzowej ( plus1-2 jajka i 3-4 łyżki mąki )
2 cebule
2 papryki
200 gr pieczarek
2 łyżeczki suchecho czosnku
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka rozmarynu
ok 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
sól, 2 łyżki masła

Wykonanie:
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu na bulionie kurczakowym, gdy bulion wyparuje dodajemy wodę.
Myjemy wątróbkę i osuszamy recznikami papierowymi. Kroimy wątróbke na kawałki. Rozbijamy jajko, maczamy wątróbkę i obtaczamy w mące. Kładziemy na rozgrzany olej smażymy z obu stron na średnim gazie około 5-7 min. Po usmażeniu- solimy.

Po usmażeniu wątróbki, wybieramy "szlam" z patelni i na tym samym oleju smażymy pokrojone w plastry pieczarki- dodając cayenne, sól i rozmaryn. Smażymy około 5 min, dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę i paprykę. Smażymy dalsze 5 min.
Teraz warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dodajemy masło, poszatkowaną natkę pietruszki i mieszamy. Obiad gotowy :)



Kochani życzę smacznego :)
* wiecej o wątróbce tutaj

9 komentarzy:

  1. Dawno nie robiłam i nie jadłam wątróbki, ale mi narobiłaś Edytko apetytu. Pysznie wygląda. :)
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, polecam - danie jest przepyszne :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Ja jadam watrobke cieleca i po prawdzie bez panierki ale po minucie smażenia podlewam łyżką zwyczajnego bialego wina (najlepsze wloskie w kartonie), odwracam na nastepna minute pod przykryciem.
    Watrobka i nie tylko ona ale wszelkie miesa dusOne z odrobina bialego wina beda/sa mieciutenkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje przyda sie podpowiedz i z pewnoscia kiedys to wykorzystam, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ja za wątróbką nie przepadam ale ryżyk poproszę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie lubię wątróbki, ale danie wygląda bardzo smakowicie. :)

      Usuń
    2. Polecam Wam za to ryz, przepyszny :) a do watrobki przekonywac nie bede .

      Usuń
  4. Ja robiłam kiedyś była bardzo twarda, nie wiem czemu..a krwistej nie lubie.....pomocy!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, przede wszystkim watrobke nie solimy przed smazeniem, nie dodajemy tez zadnej vegety lub innych podobnych przypraw na bazie soli. Watrobke dobrze jest tez wymoczyc w mleku na godzinke lub dwie - przed smazeniem . Powinna byc miekka i krucha , pozdrawiam .

      Usuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit