Zapraszam na przepyszny ryż z wątróbką wieprzową- w drugim przepisie znajdziecie wątróbkę drobiową- tutaj . Przygotowując tą potrawę musimy pamiętać by nie solić przed smażeniem wątróbki- inaczej będzie twarda i niesmaczna. Co o wątróbce :Wątroba wieprzowa zawiera blisko dwa razy więcej żelaza niż inne
wątróbki oraz jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Wołowa jest równie
bogata w witaminę D, ale wśród pozostałych wątróbek może poszczycić się
największą zawartością witaminy B2 i B12, ma przy tym najmniej
cholesterolu. Cielęca jest najbogatsza w cynk oraz witaminę A, a
wątróbka z kurczaka – w kwas foliowy, ale jest przy tym także
najbardziej obfita w cholesterol.
Wątróbki powinny unikać również kobiety w ciąży i te, które w najbliższym czasie ją planują. Dostarcza bowiem zbyt dużej ilości witaminy A, której nadmiar (zwłaszcza w początkowym okresie ciąży) może być przyczyną wad rozwojowych u dziecka*.
Kochani, obiad jest przepyszny i polecam . Zaczynamy:
Składniki
2 szkl ryżu long grain- długoziarnistego
3 szkl bulionu kurczakowego
ok 0,5 kg wątróbki wieprzowej ( plus1-2 jajka i 3-4 łyżki mąki )
2 cebule
2 papryki
200 gr pieczarek
2 łyżeczki suchecho czosnku
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka rozmarynu
ok 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
sól, 2 łyżki masła
Wykonanie:
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu na bulionie kurczakowym, gdy bulion wyparuje dodajemy wodę.
Myjemy wątróbkę i osuszamy recznikami papierowymi. Kroimy wątróbke na kawałki. Rozbijamy jajko, maczamy wątróbkę i obtaczamy w mące. Kładziemy na rozgrzany olej smażymy z obu stron na średnim gazie około 5-7 min. Po usmażeniu- solimy.
Po usmażeniu wątróbki, wybieramy "szlam" z patelni i na tym samym oleju smażymy pokrojone w plastry pieczarki- dodając cayenne, sól i rozmaryn. Smażymy około 5 min, dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę i paprykę. Smażymy dalsze 5 min.
Teraz warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dodajemy masło, poszatkowaną natkę pietruszki i mieszamy. Obiad gotowy :)
Kochani życzę smacznego :)
* wiecej o wątróbce tutaj
Wątróbki powinny unikać również kobiety w ciąży i te, które w najbliższym czasie ją planują. Dostarcza bowiem zbyt dużej ilości witaminy A, której nadmiar (zwłaszcza w początkowym okresie ciąży) może być przyczyną wad rozwojowych u dziecka*.
Kochani, obiad jest przepyszny i polecam . Zaczynamy:
Składniki
2 szkl ryżu long grain- długoziarnistego
3 szkl bulionu kurczakowego
ok 0,5 kg wątróbki wieprzowej ( plus1-2 jajka i 3-4 łyżki mąki )
2 cebule
2 papryki
200 gr pieczarek
2 łyżeczki suchecho czosnku
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka rozmarynu
ok 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
sól, 2 łyżki masła
Wykonanie:
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu na bulionie kurczakowym, gdy bulion wyparuje dodajemy wodę.
Myjemy wątróbkę i osuszamy recznikami papierowymi. Kroimy wątróbke na kawałki. Rozbijamy jajko, maczamy wątróbkę i obtaczamy w mące. Kładziemy na rozgrzany olej smażymy z obu stron na średnim gazie około 5-7 min. Po usmażeniu- solimy.
Po usmażeniu wątróbki, wybieramy "szlam" z patelni i na tym samym oleju smażymy pokrojone w plastry pieczarki- dodając cayenne, sól i rozmaryn. Smażymy około 5 min, dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę i paprykę. Smażymy dalsze 5 min.
Teraz warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dodajemy masło, poszatkowaną natkę pietruszki i mieszamy. Obiad gotowy :)
Kochani życzę smacznego :)
* wiecej o wątróbce tutaj
Dawno nie robiłam i nie jadłam wątróbki, ale mi narobiłaś Edytko apetytu. Pysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)
Danusiu, polecam - danie jest przepyszne :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńJa jadam watrobke cieleca i po prawdzie bez panierki ale po minucie smażenia podlewam łyżką zwyczajnego bialego wina (najlepsze wloskie w kartonie), odwracam na nastepna minute pod przykryciem.
OdpowiedzUsuńWatrobka i nie tylko ona ale wszelkie miesa dusOne z odrobina bialego wina beda/sa mieciutenkie.
Dziekuje przyda sie podpowiedz i z pewnoscia kiedys to wykorzystam, pozdrawiam :)
UsuńJa za wątróbką nie przepadam ale ryżyk poproszę :-)
OdpowiedzUsuńJa też nie lubię wątróbki, ale danie wygląda bardzo smakowicie. :)
UsuńPolecam Wam za to ryz, przepyszny :) a do watrobki przekonywac nie bede .
UsuńJa robiłam kiedyś była bardzo twarda, nie wiem czemu..a krwistej nie lubie.....pomocy!!! :)
OdpowiedzUsuńWitam, przede wszystkim watrobke nie solimy przed smazeniem, nie dodajemy tez zadnej vegety lub innych podobnych przypraw na bazie soli. Watrobke dobrze jest tez wymoczyc w mleku na godzinke lub dwie - przed smazeniem . Powinna byc miekka i krucha , pozdrawiam .
Usuń