piątek, 14 listopada 2014

Krem kalafiorowo- brokułowy

 Zupa brokułowo- kalafiorowa to eksplozja wszystkich smaków- do tego brokuły zmniejszają  ryzyko nowotworów złośliwych, np. raka piersi, prostaty, płuca czy jelita grubego - skutecznie wspomaga usuwanie z organizmu związków rakotwórczych, a także aktywuje geny odpowiedzialne za hamowanie rozwoju nowotworów. Natomiast kalafior zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy.....UFF dużo tego i właśnie dlatego polecam tą zupę. Było pysznie i zdrowo. Zaczynamy:
Składniki:
1 duży kalafior
1 duży brokuł
2-3 marchewki
1 cebula
kawałek selera
1-2 pietruszki
Parmezan
sól, pieprz, czosnek suszony,
rosół kurczakowy
opcjonalnie:
200 ml śmietany + 2 łyżki mąki

Wykonanie:
Do gotującego się rosołu, dodałam pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler i poszatkowaną cebulę. Gotujemy około 5-10 min. Dodajemy pokrojony w cząstki kalafior i brokuły. Gotujemy około 10 min. Doprawiamy solą , pieprzem i czosnkiem. Zabielamy śmietaną lub śmietaną z mąką- będzie bardziej gęsta.  Zupę zciągamy z gazu i miksujemy. Dajemy jeszcze raz na gaz do zagotowania i gotowe :)


Zupę posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki.

Życzę smacznego i miłego dnia.

3 komentarze:

  1. Mniam, pyszna musiała być. Będę musiała przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra propozycja na jesień... Lubię :)

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit