Uwielbiam grzyby leśne i przy nadarzających się okazjach dodaję je z lubością w mojej kuchni. Dzisiaj proponuję polędwicę wieprzową z rozmarynem- który w połączeniu z grzybami rozpływa się w ustach. Burza smaków, która na pewno Was zaskoczy. Polecam i zapraszam na pyszny obiad.
Zaczynamy:
Składniki:
1 polędwica wieprzowa
1 - 1,5 szklanki grzybów leśnych
1 cebula
3 żabki czosnku
200 ml śmietany
2 łyżki mąki
oliwa z oliwek
1 łyżeczka rozmarynu
sól, pieprz
Wykonanie:
Płuczemy grzyby leśne- obgotowujemy w garnku, by nie było " szlamu" . Za ostanim razem nie wylewamy już wody z grzybów- ale gotujemy je około 5-10 min. Odcedzamy grzyby z wody- ale wodę po grzybach pozostawiamy do sosu.
Polędwice oczyszczamy z włókien. Kroimy na " kotlety" około 1 cm grubości. Lekko tłuczemy je tłuczkiem. Wkładamy do miski- dodajemy rozmaryn, sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Odstawiamy na 20 min.
Na rozgrzanej patelni z oliwą obsmażamy polędwiczki z obu stron- 2-3 min na stronę i odkładamy na talerz. Zawartość pateni przelewamy do garnka i smażymy na tym samym tłuszczu poszatkowaną cebulę. Grzyby kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do cebuli. Wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do garnka. Solimy i dodajemy pieprzu. Dolewamy wywar z grzybów i polędwiczki. Dusimy 15-20 min lub aż polędwica będzie miękka. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i dodajemy do garnka.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do sosu natkę pietruszki. Gotowe :)
Życzę smacznego.
Zaczynamy:
Składniki:
1 polędwica wieprzowa
1 - 1,5 szklanki grzybów leśnych
1 cebula
3 żabki czosnku
200 ml śmietany
2 łyżki mąki
oliwa z oliwek
1 łyżeczka rozmarynu
sól, pieprz
Wykonanie:
Płuczemy grzyby leśne- obgotowujemy w garnku, by nie było " szlamu" . Za ostanim razem nie wylewamy już wody z grzybów- ale gotujemy je około 5-10 min. Odcedzamy grzyby z wody- ale wodę po grzybach pozostawiamy do sosu.
Polędwice oczyszczamy z włókien. Kroimy na " kotlety" około 1 cm grubości. Lekko tłuczemy je tłuczkiem. Wkładamy do miski- dodajemy rozmaryn, sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Odstawiamy na 20 min.
Na rozgrzanej patelni z oliwą obsmażamy polędwiczki z obu stron- 2-3 min na stronę i odkładamy na talerz. Zawartość pateni przelewamy do garnka i smażymy na tym samym tłuszczu poszatkowaną cebulę. Grzyby kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do cebuli. Wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do garnka. Solimy i dodajemy pieprzu. Dolewamy wywar z grzybów i polędwiczki. Dusimy 15-20 min lub aż polędwica będzie miękka. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i dodajemy do garnka.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do sosu natkę pietruszki. Gotowe :)
Życzę smacznego.
Wszystko co posiada grzyby zjem z zamknietymi oczami ;) A Twoje danie wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńEdytko a może ja się wproszę do Ciebie na taki pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuń