niedziela, 30 marca 2014

Sos pomidorowy do gołąbków

 Dzisiejszy obiad był trochę na szybko. Zawsze gdy robię gołąbki, część zamrażam , na dni kiedy nie ma dużo czasu, a coś trzeba dać na obiad :) I dzisiaj nastał taki dzień- gołąbki jak znalazł w zamrażarce , a do tego przepyszny sos pomidorowy. Przepis na gołąbki znajdziecie tutaj .
Zaczynamy:
 Składniki:
3 łyżki mąki
50 gr masła
puszka posiekanych pomidorów
200 ml bulionu kurczakowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
300 ml śmietany
sól, pieprz, natka pietruszki
 Wykonanie:
Masło rozpuszczamy, dodajemy mąki, mieszamy do połączenia. Dodajemy bullion I mieszamy. Odstawiamy z gazu, dolewamy śmietany I miksujemy ( blenderem). Dodajemy pomidory w puszce I koncentrat I zagotowujemy. Doprawiamy solą I pieprzem I gotowe.

Sos pomidorowy podałam do nasmaczniejszych gołąbków.

Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Ależ mi zrobiłaś smaka. Tak dawno nie jadłam gołąbków, że muszę chyba zrobić je wkrótce...albo mamę przymuszę, żeby zrobiła. My robimy troszkę inny sosik - taki bardziej pomidorowy i kwaśny. Choć Twój śmietankowy też musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedys byl pomidorowy kwasny , ale raz zrobilam ten....I ten najbardziej smakuje :) Co do golabkow- zawsze jak robie zostawiam na pozniej :)

      Usuń
  2. sos do gołąbków robię na bazie wody, w której gotowałam kapustę (na te gołąbki).
    dodaję do niej sol. masło, pieprz. po zagotowaniu sie tego dodaję koncentrat pomidorowy, zagotowuję i teraz dodaję a raczej zaprawiam to śmietną z mąką (proporcja dowolna) w takiej ilosci jaką konsystencje chcemy otrzymać.
    zagotwuję i dodaję sporo koperku.
    .....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tez kiedys robilam, :) ten jest moim odkryciem ;) I przyznam, ze bardzo go lubimy. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Sprawdziłam Edytko Twój przepis na sos i wyszedł bardzo pyszny, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) bardzo sie ciesze , ze wyszedl I byl pyszny . serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  4. czy ten sosik można zmiksowac zwyłym mikserem?nie mam w domu blendera a bardzo chciałabym spróbowac tego sosiku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczywiscie ze mozna :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit