poniedziałek, 31 marca 2014

Ciasto migdałowe z czapą budyniową

 Uwielbiam to migdałowe ciasto, jeżeli jesteście smakoszami marcepana- pokochacie to ciasto . Masa budyniowa dopełnia jego niesamowity smak.
Zaczynamy:
Składniki na ciasto:
150 gr mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
56 gr zmielonych migdałów
175 gr drobnego cukru- caster sugar
175 gr masła
4 jajka

Składniki na krem budyniowy:
4 żółtka
75 gr drobnego cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
6 łyżeczki mąki ziemniaczanej
400 ml mleka
                                                                                     50 gr masła

Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem- do całkowitego połączenia .
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 45 min.

Wykonanie masy budyniowej:

4 żółtak, cukier, aromat I mąka ziemniaczana- miksujemy. Na gazie gotujemy mleko. Gorące mleko ( nie wrzące ) wlewamy do masy jajecznej- mieszamy I wlewamy do zagotowania I zgestnienia. Masa powinna być gęsta, ale nie sztywna- musimy nią "polać" ciasto :)  Jeżeli jest zbyt rzadka rozrabiamy z dodatkowym mlekiem I mąką ziemniaczaną. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygnie łączymy z masłem- wkładamy do lodówki.
 Po ostygnięciu ciasta I stężeniu masy  (masa ma być jak gęsta śmietana) ciasto kroimy na dwie części- nakładamy 1/3 masy, przykrywamy.
Resztę masy rozprowadzamy na gore ciasta. Masa ma utworzyć czapę.

Na patelni prażymy  50 gr płatków migdałowych I posypujemy ciasto.

Odkładamy do lodówki na 2 godziny.

Smacznego:)
 

2 komentarze:

  1. Upiekłam dzisiaj ciacho, bardzo smaczne, jedynie nie wyrosło: czy może być to spowodowane zastąpieniem mąki pszennej pełnoziarnistą pszenną?
    Pozdrawiam, Marta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Marto, szkoda ze ciacho nie wyroslo , ale dobrze ze chociaz smakowalo. Jest jednym z ulubionych moich ciast. Co do powodu dlaczeg moglo nie wyrosnac: maka pelnoziarnista pszenna jest stosowana do wypieku pieczywa pelnoziarnistego. Takze moze to byc jeden z powodów. Wazne jest tez by skladniki przed pieczeniem byly wyciagniete wczesniej z lodowki. I stara babcina rada , jak mieszamy ciasto, zawsze to róbmy w jednym kierunku I starajmy sie to robic delikatnie. Jezeli mieszamy we wszystkich kierunkach, ulatuja pecherzyki powietrza ktore powoduja ze ciasto jest puszyste I rosnie pod wplywem temperatury. Mam nadzieje ze nastepnym razem wyjdzie I pieknie urosnie. Pozdrawiam Cie Marto I zycze powodzenia :)

      Usuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit