Ciastka, ciasteczka :) kto ich nie lubi . Zapraszam dzisiaj na małe cudeńka,...
Zaczynamy :
Składniki:
110 gr self raising mąki *
1 łyżeczka proszku do pieczenia
110 gr drobnego cukru-caster superfine
110 gr masła
3 jajka
dżem truskawokowy
płatki migdałowe
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
Składniki na bezę
3 białka
110 gr drobnego cukru-caster superfine
200 gr truskawki
100 ml kremówki
Wykonanie:
Mąka, proszek do pieczenia, cukier, jajka I masło- miksujemy do bezgrudkowej masy.
Wykładamy ciasto do foremki mufinkowej .
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 C na 20-25 min.
Po upieczeniu wyciągamy do ochłodzenia.
Ciastka wykładamy z blachy mufinkowej na płaska , wyłożoną papierem do pieczenia.
Wykonanie bezy:
Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier.
Na każde ciastko wykładamy łyżeczkę dżemu truskawkowego. Na dżem nakładamy pianę z białek. Wkładamy do piekarnika.
I tu dwa sposoby:
1 - Trzymamy ciastka 10 min w tem 190 C I wyciągamy.
2 - Trzymamy ciastka 10 min w tem 190 C I pożniej zmniejszamy tem do 100 C I trzymamy ok 2 godzin do wysuszenia - jak bezy.
W międzyczasie prażymy migdałay, ubijamy kremówkę I kroimy truskawki.
Po wyciągnieciu I ostudzeniu ciastek, nakładamy bitą śmietanę I posypujemy migdałami.
Smacznego :)
Zaczynamy :
Składniki:
110 gr self raising mąki *
1 łyżeczka proszku do pieczenia
110 gr drobnego cukru-caster superfine
110 gr masła
3 jajka
dżem truskawokowy
płatki migdałowe
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
Składniki na bezę
3 białka
110 gr drobnego cukru-caster superfine
200 gr truskawki
100 ml kremówki
Wykonanie:
Mąka, proszek do pieczenia, cukier, jajka I masło- miksujemy do bezgrudkowej masy.
Wykładamy ciasto do foremki mufinkowej .
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 C na 20-25 min.
Po upieczeniu wyciągamy do ochłodzenia.
Ciastka wykładamy z blachy mufinkowej na płaska , wyłożoną papierem do pieczenia.
Wykonanie bezy:
Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier.
Na każde ciastko wykładamy łyżeczkę dżemu truskawkowego. Na dżem nakładamy pianę z białek. Wkładamy do piekarnika.
I tu dwa sposoby:
1 - Trzymamy ciastka 10 min w tem 190 C I wyciągamy.
2 - Trzymamy ciastka 10 min w tem 190 C I pożniej zmniejszamy tem do 100 C I trzymamy ok 2 godzin do wysuszenia - jak bezy.
W międzyczasie prażymy migdałay, ubijamy kremówkę I kroimy truskawki.
Po wyciągnieciu I ostudzeniu ciastek, nakładamy bitą śmietanę I posypujemy migdałami.
Smacznego :)
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńWyglada I smakuje .....palce lizac :)
Usuńzapisze przepis:)
Usuń