Zapraszam miłośników gruszek I miodu na niebiańskie ciasto...:) Ciasto robimy w 15 min, więc szybko I bez żadnych udziwnień :) . Miało być to ciasto do kawy na dzisiaj.....I niestety , kawa bedzie bez ciasta...zjedliśmy....Pyszotka ...warto spróbować
Zaczynamy
Składniki:
300 gr self raising mąki*
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gr drobnego cukru-caster superfine sugar
250 gr masła
6 jaj
ok 150 ml miodu
5 gruszek, obranych, przepołowionych na pół
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, jajka , cukier I masło ubijamy na płynną masę, 5-7 min.
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wylewamy miód I układamy jak na zdjęciu powyżej gruszki. Do tortownicy nalewamy ciasto . Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na 35 min, lub gdy patyczek wyjęty z ciasta , będzie suchy.
Po upieczeniu- odstawiamy ciasto do ostygnięcia, na ok 30-45 min I odwracamy do góry nogami :).
Posypujemy cukrem pudrem. I ciasto gotowe :)
Smacznego :)
Zaczynamy
Składniki:
300 gr self raising mąki*
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gr drobnego cukru-caster superfine sugar
250 gr masła
6 jaj
ok 150 ml miodu
5 gruszek, obranych, przepołowionych na pół
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, jajka , cukier I masło ubijamy na płynną masę, 5-7 min.
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wylewamy miód I układamy jak na zdjęciu powyżej gruszki. Do tortownicy nalewamy ciasto . Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na 35 min, lub gdy patyczek wyjęty z ciasta , będzie suchy.
Po upieczeniu- odstawiamy ciasto do ostygnięcia, na ok 30-45 min I odwracamy do góry nogami :).
Posypujemy cukrem pudrem. I ciasto gotowe :)
Smacznego :)
Odwrócone z gruszkami? Fajny pomysł! ;)
OdpowiedzUsuńDo tego miod I rozkosz gwarantowana :)
Usuń