Czasami potrzebujemy ciasta na specjalne okazje, do tego najlepiej na wczoraj :) Samo ciasto to 10 min przygotowania , wiec nie jest pracochłonne I trudne. Cała reszta, jest naprawdę prosta w wykonaniu. Ubicie śmietany I dekoracja - to już sama przyjemność . Polecam.
Zaczynamy :
Składniki na ciasto:
150 gr self raising mąki*
28 gr gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 gr drobnego cukru
175 gr masła
4 jajka
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki ubijamy razem mikserem w misce- do jednolitej półpłynnej masy.
Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia- wylewamy :) - pomagając sobie łyżką ciasto do tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na 45-50 min.
Ciasto gotowe. Po upieczeniu studzimy I przekrajamy na pół.
Składniki na masę:
200 ml śmietany np kremówki ( 36-50% )
2 serki mascarpone-400 gr
3-4 łyżki cukru pudru
250 gr truskawek
Wykonanie:
Ubijamy śmietanę, dodajemy serki I cukier puder. Ubijamy do sztywnej masy. Dzielimy na polowę. Do jednej części dodajemy truskawki. Mieszamy.
Masę z truskawek wykładamy na ciasto. Przykrywamy drugą połówką ciasta I wykładamy resztę masy serowo śmietanowej.
Dekorujemy truskawkami I polewą czekoladową.
Smacznego :)
Zaczynamy :
Składniki na ciasto:
150 gr self raising mąki*
28 gr gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 gr drobnego cukru
175 gr masła
4 jajka
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki ubijamy razem mikserem w misce- do jednolitej półpłynnej masy.
Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia- wylewamy :) - pomagając sobie łyżką ciasto do tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na 45-50 min.
Ciasto gotowe. Po upieczeniu studzimy I przekrajamy na pół.
Składniki na masę:
200 ml śmietany np kremówki ( 36-50% )
2 serki mascarpone-400 gr
3-4 łyżki cukru pudru
250 gr truskawek
Wykonanie:
Ubijamy śmietanę, dodajemy serki I cukier puder. Ubijamy do sztywnej masy. Dzielimy na polowę. Do jednej części dodajemy truskawki. Mieszamy.
Masę z truskawek wykładamy na ciasto. Przykrywamy drugą połówką ciasta I wykładamy resztę masy serowo śmietanowej.
Dekorujemy truskawkami I polewą czekoladową.
Smacznego :)
O BOŻE MEGA MEGA PYSZNE MUSIAŁO BYĆ ;-))
OdpowiedzUsuńWWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Dobrze zauwaylas :) bylo ...:) przepyszne I proste , pozdrawiam
UsuńDziekuje :)
OdpowiedzUsuńAleż już tęsknię za truskawkami...takimi pachnącymi latem. Ciasto wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńJa nie moge sie doczekac, kiedy truskawki bedzie mozna zrywac z krzaczka....:) Dziekuje za mile slowa :)
Usuń