niedziela, 23 marca 2014

Ekspresowe racuchy

 Mój trzyletni synek , przybiegl do mnie mówiąc- jestem bardzo głodny :) Przypomniałam sobie przepis , ktory robiłam gdy byłam nastolatką :) . Przepis ten ma ponad 25 lat :) tak, tak jest rewelacyjny , bo przepyszne racuchy robimy w 15 min- czy to na śniadanie, czy też na kolację...
Wada tego przepisu, to że nie można się już nimi podzielić , bo znikają ...
Zaczynamy :
Składniki:
2 szklanki mąki
3 jajka
ok 1,5 szkl mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
3 jabłka
olej do smażenia
 Wykonanie:
Maka, proszek do pieczenia, żółtka, mleko I cukier- miksujemy razem. Powinno wyjść nam w miarę gęste ciasto.
Ubijamy pianę z szczyptą soli.
Pianę przenosimy do ciasta, powoli łącząc składniki.
 Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze cząstki. Wrzucamy do ciasta, powoli mieszamy.
Rozgrzewamy olej na patelni I łyżką nakładamy placki. Smażymy z dwóch stron , podobnie jak pączki.
Usmażone racuchy wykładamy na ręcznik papierowy do odsączęnia zbędnego tłuszczu.
Gotowe :)
 Posypujemy cukrem pudrem
Smacznego.

6 komentarzy:

  1. jak ja dawno racuchów z jabłkami nie jadłam :) a uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A robi sie je ekspresowo :) I sa puszyscie przepyszne , pozdrawiam

      Usuń
  2. Uwielbiam racuchy :D Te wyglądają przepysznie, na pewno je zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moze to glupie pytanie ale jakiej maki najlepiej uzyc??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to glupie pytanie :) czasami jak cos robimy jest wazne jaka maka uzywamy- tutaj zwykla , bez ulepszaczy jak np proszek do pieczenia- poznanska, tortowa, wroclawska . Pozdrawiam

      Usuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit