środa, 19 marca 2014

Diabeł morski z brokułami - monkfish with broccoli

Na dzisiejszy obiad zapraszam na diabła morskiego :)  tak, tak dabła, a inna nazwa to żabnica.... . Cały obiad robimy w ciągu 30 mim, a smak - myśle że jest niezapomniany i z pewnością zdobędzie Wasze serca i :) żołądek ..
Zaczynamy:
 Składniki:
brokuły
3 łyżki oliwy z oliwek
350 gr diabła morskiego :) *
2 ząbki czosnku
125 ml białego wytrawnego wina
250 ml śmietany
90 gr sera gorgonzola
sól , pieprz

* diabeł morski zwany tez jest żabnicą. Do tej potrawy można użyć też halibuta- ryby nie rozpadają się podczas gotowania.
Wykonanie:
Zagotować osoloną wodę, wrzucamy I gotujemy brokuły 2 min. Odcedzamy- schładzamy zimną wodą.
Do garnka nalewamy oliwy z oliwek- na rozgrzany olej wrzucamy rybę pokrojoną  w kostkę, dodajemy czosnek, sól I pieprz. Smażymy ok 5 min - mieszając .
Dodajemy śmietanę I wino. Zmniejszamy gaz I gotujemy następne 5 min.
 Kroimy ser w małą kostkę. Wrzucamy do sosu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Zciągamy z gazu, dodajemy brokuły I doprawiamy do smaku.
 Sos z diabła morskiego podajemy z makaronem. Życzę smacznego . :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit