Walory zdrowotne ryb odkryto w latach 60 XX wieku, kiedy odkryto ze Eskimosi , ktorych głownym pożywieniem są ryby, rzadko chorują na serce. Są zródłem wartościowego białka. Zawieraja witaminy A I D, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez , wapń I sód. Ponadto ryby morskie zawierają niezbędne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy omega-3). To tak w skrócie o rybach. :) Dlatego też zapraszam dzisiaj na dorsza. Dorsza możemy np zapiekać lub upiec w folii. Ja dzisiaj smażę. :)
Zaczynamy:
Składniki:
ok 700 gr dorsza
2 jajka
sól, pieprz, papryka
olej do smażenia
troche startego miękiego sera
natka pietruszki
mąka
Wykonanie:
Dorsza płuczemy I osuszamy ręcznikami papierowymi.
Rozbijamy jajko, dodajemy sól, paprykę, pieprz.
Zamaczamy dorsza w jajku- by się przegryzł-na ok 5-10 min.
Do miski nasypujemy mąki, dodajemy stary ser I natkę pietruszki. Mieszamy. Wyciągamy dorsza z jajka I obtaczamy w mące.
Kładziemy rybę na rozgrzany olej I smażymy zdwóch stron na srednim gazie.
Do obiadu przygotowałam surówkę a' la colesław.
Składniki:
Kapusta pekinska
1-2 marchewki
szczypiorek
2-3 łyżki majonezu lub joguru naturalnego
sól, pieprz, cukier
Wykonanie tutaj
Obiad podałam z frytkami.
Smacznego :)
Zaczynamy:
Składniki:
ok 700 gr dorsza
2 jajka
sól, pieprz, papryka
olej do smażenia
troche startego miękiego sera
natka pietruszki
mąka
Wykonanie:
Dorsza płuczemy I osuszamy ręcznikami papierowymi.
Rozbijamy jajko, dodajemy sól, paprykę, pieprz.
Zamaczamy dorsza w jajku- by się przegryzł-na ok 5-10 min.
Do miski nasypujemy mąki, dodajemy stary ser I natkę pietruszki. Mieszamy. Wyciągamy dorsza z jajka I obtaczamy w mące.
Kładziemy rybę na rozgrzany olej I smażymy zdwóch stron na srednim gazie.
Do obiadu przygotowałam surówkę a' la colesław.
Składniki:
Kapusta pekinska
1-2 marchewki
szczypiorek
2-3 łyżki majonezu lub joguru naturalnego
sól, pieprz, cukier
Wykonanie tutaj
Obiad podałam z frytkami.
Smacznego :)
to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńAlez zapraszam :)
UsuńWygląda przepysznie :D bardzo lubię ryby, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziekuje, wyglada I smakuje przepysznie, pozdrawiam
UsuńAle pysznie. :) Za rybą poszłabym na koniec świata. ;)
OdpowiedzUsuńTo podobnie jak ja :) uwielbiam ryby I owoce morza- w kazdej postaci :)
UsuńCod is the only fish I eat and it does get boring just eating the same all the time this looks really nice and something different I will have to give it a try
OdpowiedzUsuńDon't buy frozen cod- always fresh.
UsuńDirections:
Rinse with water and dry the cod with paper towels.
The egg, salt, paprika and pepper- mix
Cod soaked in egg- for about 5-10 min.
Add flour into a bowl, add grated cheese and parsley. Mix. Take the cod out of the eggs mix and coat it in flour. We put the fish in hot oil and fry on both sides
papryka słodka w proszku tak?
OdpowiedzUsuńTak, papryka słodka w proszku, pozdrawiam.
Usuń