U nas w sklepie zrobił się sezon na szparagami. Chyba cerpiałabym :) gdybym tego nie wykorzystała. W ten sposób zrodził się w mojej głowie pomysł na obiad. Lubię warzywa w każdej postaci- a marchew I szparagi należą do moich ulubionych. Obiad zajął chwilkę, a smak został na dłużej :)
Serdecznie zapraszam - zaczynamy -
Składniki
600 gr mielonego
3 marchewki
2 cebule
150-200 gr pieczarek
2 pęczki szparagów
200 ml bulionu wołowego
1 łyżka mąki
200 ml śmietany
oliwa do smazenia 3-4 łyżki
2-3 łyżki kopru świeżego lub suchego
Sól, pieprz, papryka
Wkonanie:
Na oliwie smażymy poszatkowaną cebule I pokrojona grubo marchew- ok 2-3 min. Dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki I szparagi. Pamiętajmy by ok 2 cm z końcówek szparagów odciąć- są łykowate I mągą zepsuć nam obiad :)
Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso- smażymy do momentu aż mięso przestanie być różowe- dodajemy bullion . Doprawiamy solą, pieprzem I papryką. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną- wlewamy do sosu. Dodajemy koper. I obiad gotowy
Obiad poałam z ryżem- ale makaron lub ziemniaki też będą dobrym dodatkiem.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam - zaczynamy -
Składniki
600 gr mielonego
3 marchewki
2 cebule
150-200 gr pieczarek
2 pęczki szparagów
200 ml bulionu wołowego
1 łyżka mąki
200 ml śmietany
oliwa do smazenia 3-4 łyżki
2-3 łyżki kopru świeżego lub suchego
Sól, pieprz, papryka
Wkonanie:
Na oliwie smażymy poszatkowaną cebule I pokrojona grubo marchew- ok 2-3 min. Dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki I szparagi. Pamiętajmy by ok 2 cm z końcówek szparagów odciąć- są łykowate I mągą zepsuć nam obiad :)
Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso- smażymy do momentu aż mięso przestanie być różowe- dodajemy bullion . Doprawiamy solą, pieprzem I papryką. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną- wlewamy do sosu. Dodajemy koper. I obiad gotowy
Obiad poałam z ryżem- ale makaron lub ziemniaki też będą dobrym dodatkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz