Ciasteczka do kawy? Łasuchów kruchych ciasteczek z migdałami zapraszam :) Czas przygotowania to ok 15-20, a efekt....cóż warto, tak , tak - grzechu warte :)
Zaczynamy:)
Składniki:
175 gr mąki
55 gr zmielonych migdałów
75 gr drobnego cukru
150 gr masła
4-6 łyżek cukru pudru
( na około 20 ciasteczek- jeżeli chcemy więcej proporcjonalnie zwiększamy ilość składników)
Wykonanie:
Do miski wsypujemy make, migdały I cukier. Mieszamy. Dodajemy masło. Wyrabiamy aż do połączenia wszystkich składników. :)
( Dobrze jest wyciągnąć masło wcześniej z lodówki - będzie łatwiej I szybciej :) )
Formujemy wałki :) jak do kopytek- I tniemy na ciasteczka.
Wkładamy do nagrzanego piekarniaka na 180 C ( z termoobiegiem na 160 ) na 15-20 min.
Odstawiamy ciasteczka do wystygniecia.
Ciasteczka prawie gotowe :)
Szykujemy lukier.
Do cukru pudru dolewamy 2-4 łyżek wrzątku I mieszamy do polączenia. Jeżeli będzie za dużo wody lukier się nie "zetnie"- podsypujemy wtedy więcej cukru. Nabieramy łyżką I robimy wzorki.
Gotowe :) Prawda że było prosto I szybko :)
A teraz na kawusię zapraszam ,
pozdrawiam
Zaczynamy:)
Składniki:
175 gr mąki
55 gr zmielonych migdałów
75 gr drobnego cukru
150 gr masła
4-6 łyżek cukru pudru
( na około 20 ciasteczek- jeżeli chcemy więcej proporcjonalnie zwiększamy ilość składników)
Wykonanie:
Do miski wsypujemy make, migdały I cukier. Mieszamy. Dodajemy masło. Wyrabiamy aż do połączenia wszystkich składników. :)
( Dobrze jest wyciągnąć masło wcześniej z lodówki - będzie łatwiej I szybciej :) )
Formujemy wałki :) jak do kopytek- I tniemy na ciasteczka.
Wkładamy do nagrzanego piekarniaka na 180 C ( z termoobiegiem na 160 ) na 15-20 min.
Odstawiamy ciasteczka do wystygniecia.
Ciasteczka prawie gotowe :)
Szykujemy lukier.
Do cukru pudru dolewamy 2-4 łyżek wrzątku I mieszamy do polączenia. Jeżeli będzie za dużo wody lukier się nie "zetnie"- podsypujemy wtedy więcej cukru. Nabieramy łyżką I robimy wzorki.
Gotowe :) Prawda że było prosto I szybko :)
A teraz na kawusię zapraszam ,
pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz