Zapraszam dzisiaj na duszoną wołowinę z marchewka. Nie jest to potrawa , ktora jest gotowa w 30 min :), ale efekt końcowy wynagrodzi nam te prawie 3 godziny oczekiwania na obiad. Takie obiady robię zawsze na dwa dni :) po to by troche odpocząć od kuchni.
No to zaczynamy :
Składniki:
ok 1 kg wołowiny
500 ml bulionu wołowego
100 ml białego wina
10 szt marchewek
2 pietruszki
3 duże cebule
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
oliwa
sól, pieprz, paprika, suszona pietruszka, tymianek
Wykonanie:
Wołowinę nacieramy przyprawami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego I wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 C na 20 min. W połowie czasu odwracamy na drugą stronę.
W miedzyczasie podsmażamy marchew I pietruszkę na łyżce oleju ok 10 min.
Wyciągamy mięso. Wlewamy wino. Wkładamy na 2 min do piekarnika. Wyciągamy I nalewamy bulionu wołowego. Wkładamy wołowine I marchew z pietruszką. Przykrywamy I wkładamy do piekarnika na min 2 godziny . W międzyczasie odwracamy. Po dwóch godzinach, poporcjowałam wołowinę I włożyłam do piekarnika na ok 20 min.
Szykujemy cebulkę, szatkujemy I wrzucamy na gorący olej. Smażymy dodajemy cukier I masło. Dusimy ok 5 min.. Dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy na ogniu. Wyciągamy mięso z piekarnika I dodajemy cebulę. Mieszamy . I gotowe :)
Podałam z duszonymi ziemniakami z koperkiem.
I obiad w koncu gotowy :)
Smacznego :)
i
No to zaczynamy :
Składniki:
ok 1 kg wołowiny
500 ml bulionu wołowego
100 ml białego wina
10 szt marchewek
2 pietruszki
3 duże cebule
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
oliwa
sól, pieprz, paprika, suszona pietruszka, tymianek
Wykonanie:
Wołowinę nacieramy przyprawami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego I wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 C na 20 min. W połowie czasu odwracamy na drugą stronę.
W miedzyczasie podsmażamy marchew I pietruszkę na łyżce oleju ok 10 min.
Wyciągamy mięso. Wlewamy wino. Wkładamy na 2 min do piekarnika. Wyciągamy I nalewamy bulionu wołowego. Wkładamy wołowine I marchew z pietruszką. Przykrywamy I wkładamy do piekarnika na min 2 godziny . W międzyczasie odwracamy. Po dwóch godzinach, poporcjowałam wołowinę I włożyłam do piekarnika na ok 20 min.
Szykujemy cebulkę, szatkujemy I wrzucamy na gorący olej. Smażymy dodajemy cukier I masło. Dusimy ok 5 min.. Dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy na ogniu. Wyciągamy mięso z piekarnika I dodajemy cebulę. Mieszamy . I gotowe :)
Podałam z duszonymi ziemniakami z koperkiem.
I obiad w koncu gotowy :)
Smacznego :)
i
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz