Do dzisiejszej zupy zrobiłam wloskie pizzettes- czyli pizzówki :). Rewelacyjnie komponują się z zupą ziemniaczaną z pesto I z pewnością znikną ze stołu przy każdej kolacji czy też przyjęciu.
To zaczynamy:)
Składniki na ciasto :)
2 op suchych drożdży ( 14 gr)
1/2 łyżeczki cukru
125 ml ciepłej wody
ok 400 gr mąki
1 łyżeczka soli
60 ml oliwy z oliwek plus troszkę do skropienia
75 ml wody
Składniki na pizzówki:
1 pomidor
kawałek wędzonki- lub szynki
starta mozzarella
sałata rocket
Wykonanie:
Drożdże, cukier I ciepła woda (125 ml ) rozpuszczamy w małej miseczce. Odstawiamy na 30 min pod przykryciem.
Do mąki dodajemy sól, oliwę z oliwek, wyrobione drożdże, wode (75 ml). Ciasto wyrabiamy- odstawiamy na ok 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy na 12 kulek. Robimy z nich placki.Kładziemy na nie rocket I farsz.( Pomidor I wędzonkę kroimy na małą kosteczkę )
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 15-20 min. Gotowe :)
Ja podałam z zupą ziemniaczaną. Pychotka, palce lizać.
Smacznego :)
To zaczynamy:)
Składniki na ciasto :)
2 op suchych drożdży ( 14 gr)
1/2 łyżeczki cukru
125 ml ciepłej wody
ok 400 gr mąki
1 łyżeczka soli
60 ml oliwy z oliwek plus troszkę do skropienia
75 ml wody
Składniki na pizzówki:
1 pomidor
kawałek wędzonki- lub szynki
starta mozzarella
sałata rocket
Wykonanie:
Drożdże, cukier I ciepła woda (125 ml ) rozpuszczamy w małej miseczce. Odstawiamy na 30 min pod przykryciem.
Do mąki dodajemy sól, oliwę z oliwek, wyrobione drożdże, wode (75 ml). Ciasto wyrabiamy- odstawiamy na ok 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy na 12 kulek. Robimy z nich placki.Kładziemy na nie rocket I farsz.( Pomidor I wędzonkę kroimy na małą kosteczkę )
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 15-20 min. Gotowe :)
Ja podałam z zupą ziemniaczaną. Pychotka, palce lizać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz