wtorek, 11 lutego 2014

Pizzettes- pizzówki

 Do dzisiejszej zupy zrobiłam wloskie pizzettes- czyli pizzówki :). Rewelacyjnie komponują się z zupą ziemniaczaną z pesto I z pewnością znikną ze stołu przy każdej kolacji czy też przyjęciu.
To zaczynamy:)
 Składniki na ciasto :)
2 op suchych drożdży ( 14 gr)
1/2 łyżeczki cukru
125 ml ciepłej wody
ok 400 gr mąki
1 łyżeczka soli
60 ml oliwy z oliwek plus troszkę do skropienia
75 ml wody

Składniki na pizzówki:
1 pomidor
kawałek wędzonki- lub szynki
starta mozzarella
sałata rocket

 Wykonanie:
Drożdże, cukier I ciepła woda (125 ml ) rozpuszczamy w małej miseczce. Odstawiamy na 30 min pod przykryciem.
Do mąki dodajemy sól, oliwę z oliwek, wyrobione drożdże, wode (75 ml). Ciasto wyrabiamy- odstawiamy na ok 1 godzinę.
 Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy na 12 kulek. Robimy z nich placki.Kładziemy na nie rocket I farsz.( Pomidor I wędzonkę kroimy na małą kosteczkę )
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 15-20 min.  Gotowe :)
Ja podałam z zupą ziemniaczaną. Pychotka, palce lizać.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit