poniedziałek, 3 lutego 2014

Kurczak korma- chicken korma

 
Dzisiejszy obiad to smaki kuchni hinduskiej.

 Korma, kormaa, qorma, khorma, kurma, lub  azid- pochodzi z Azji Centralnej I południowej. Potrawa może byc na  bazie jogurtu, śmietany, mleka kokosowego I przypraw. Jak dla mnie :) nieziemski smak- burza smaków- ktore trzeba I warto wypróbować. Serdecznie polecam :)
 Składniki:
8 udek
kostka masła
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka chilli proszku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka mąki
125 ml mleka
500 ml śmietany
250 ml rosołu z udek





Wykonanie:
Na poczatek gotujemy udka- ok 35 min- bez przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy udka do wystygnięcia. I odlewamy 250 ml rosołu.

Rozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min.







Do miseczki wsypujemy przyprawy.
Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki.






Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól.
Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka.
Zmniejszamy gaz I dusimy ok 20-25 min.




Na koniec dolewamy śmietanę. Zamykamy pokrywkę I dusimy jeszcze ok 15 min.
I gotowe. W międzyczasie szykujemy ryż.
Posypujemy pietruszką.
Zapewniam że potrawa ma nieziemski smak I na długo pozostanie w pamięci :)

Smacznego :)

2 komentarze:

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit