Dzisiejszy obiad to smaki kuchni hinduskiej.
Korma, kormaa, qorma, khorma, kurma, lub azid- pochodzi z Azji Centralnej I południowej. Potrawa może byc na bazie jogurtu, śmietany, mleka kokosowego I przypraw. Jak dla mnie :) nieziemski smak- burza smaków- ktore trzeba I warto wypróbować. Serdecznie polecam :)Składniki:
8 udek
kostka masła
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka chilli proszku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka mąki
125 ml mleka
500 ml śmietany
250 ml rosołu z udek
Wykonanie:
Na poczatek gotujemy udka- ok 35 min- bez przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy udka do wystygnięcia. I odlewamy 250 ml rosołu.
Rozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min.
Do miseczki wsypujemy przyprawy.
Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki.
Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól.
Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka.
Zmniejszamy gaz I dusimy ok 20-25 min.
Na koniec dolewamy śmietanę. Zamykamy pokrywkę I dusimy jeszcze ok 15 min.
I gotowe. W międzyczasie szykujemy ryż.
Posypujemy pietruszką.
Zapewniam że potrawa ma nieziemski smak I na długo pozostanie w pamięci :)
Smacznego :)
mniam ! :)
OdpowiedzUsuńoch , dziekuje bardzo :) I pozdrawiam
Usuń