czwartek, 20 lutego 2014

Ciasto owocowe z migdałową kruszonką

 Ciasto :) cóż kiedy pierwszy raz je zobaczyłam, skojarzyło mi się z ciastem drożdżowym z owocami. Muszę powiedzież , że coś z niego ma :). Różni się czasem - wykonanie mojego ciasta zajmuje ok 15 min I to jest duży plus. Jest puszyste I delikatne, rozpływające się w ustach. Jedyny minus - to że znika szybciej niż się je piecze :)
Zaczynamy :)
Składniki:
225 gr self raising* mąki
100 gr masła
100 gr drobnego cukru
puszka owoców- ja użylam truskawek
1 jajko
75 ml mleka




*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
 Wykonanie:
Mąke, masło,  cukier łączymy ugniatając. Dodajemy truskawki.
Ubijamy mleko I jajko. Ubite mleko z jajkiem wlewamy do ciasta. Mieszamy składniki do połączenia.
 Wylewamy na blaszkę.
Teraz szykujemy kruszonkę. :)
Składniki:
75 gr masła
50 gr mąki zwykłej
30 gr zmielonych migdałów
40 gr brązowego cukru
Wykonanie:

Wszystki składniki łączymy. Kruszymy na ciasto. :)
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 C z termoobiegiem , 180 C -zwykły. Na 50 min. I gotowe :)
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit