Zapraszam na niesamowite danie, pochodzące z kuchni azjatyckiej...o walorach zdrowotnych ryb nie muszę pisać :)- ale o mieszance mleka kokosowego I pasty curry - musze. ....rozkosz dla podniebienia...pychotka...zachęcam do spróbowania :)
Składniki:
sok z jednej limetki
4 łyżki rybnego sosu( fish sauce)
2 łyżki Thai soja sos
1 świeżej papryczki chilli
350 gr ryby monkfish
350 gr łososia
400 ml mleka kokosowego
3 kaffir lime liści
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 szklanka ryżu jaśminowego
pokrojona pietruszka
Wykonanie:
przygotować marynatę: sok z limetki, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki thai sosu I pokrojona papryczka chilli-wymieszać w miseczce.
Pokroić rybę. Zalać marynatą. Przykryć I odłożyć do lodówki na 1-2 godzinę lub na całą noc :)
Do woka wlać mleko kokosowe. Zagotować . Dodać curry paste, lime liście I 2 łyżki sosu rybnego. Pozostawić na małym ogniu ok 10 min.
Do mleka dodać rybę , zagotować, zmniejszyć gaz I pozostawić na ogniu 3 min.
Zagotować ryż , po ugotowaniu dodać duużo :) pietruszki I wymieszać. Gotowe :)
Podajemy z ryżem. Życzę smacznego :)
uwielbiam curry, ale jakoś nigdy nie próbowałam połączyć z nim ryby.. muszę chyba nadrobić :)
OdpowiedzUsuńSprobuj, warto 😊 . Kuchnia azjatycka to mleko kokosowe, pasty curry...z rybami, kurczkiem, miesem ...kocham ta kuchnie za prostote I smaki 😊. Pozdrawiam
Usuń