Po długiej przerwie I prośbach ;) mojej rodzinki zagościł na naszym stole rosół. Jak ugotować dobry rosół? Przede wszystkim nie można się spieszyć...gotowanie rosołu trzeba celebrować- jak każda królowa, lubi by poświęcic jej troche czasu. A smakiem odda nam wszystko co najlepsze. Znawcy tej zupy ;), czyli nasze babcie mowią , że dobry rosól to min 2 godziny gotowania. Każdy z nas ma sposób na rosół I dzisiaj chciałabym pokazać moj. Zapraszam :)
Składniki:
1,5-2 kg kurczak
2-3 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
kawałek por
natka pietruszki I selera naciowego
sól, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy
1-2 łyżki suszonych warzyw
Wykonanie:
Kurczaka myjemy I porcjujemy. Wkładamy do garnka z wodą na średnim gazie- gotujemy. Jak pojawią się szumowiny-usuwamy sitkiem.
Gotujemy , dodając ziarenka pieprzu, liścia laurowego , soli I ziela angielskiego na bardzo małym gazie - rosół ma 'pykac' okolo 1,5 h. Im wolniej gotujemy , tym klarowniejszy rosół.
Po 1,5 h dodajemy warzywa I suszone warzywa. Gotujemy na małym gazie min 0,5 h. Sprawdzamy smak I doprawiamy w razie potrzeby. I rosół gotowy :)
Gotujemy makaron , dodajemy natkę pietruszki I rozgrzewamy nasze brzuszki królową zup- czyli rosołem :)
Smacznego
Składniki:
1,5-2 kg kurczak
2-3 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
kawałek por
natka pietruszki I selera naciowego
sól, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy
1-2 łyżki suszonych warzyw
Wykonanie:
Kurczaka myjemy I porcjujemy. Wkładamy do garnka z wodą na średnim gazie- gotujemy. Jak pojawią się szumowiny-usuwamy sitkiem.
Gotujemy , dodając ziarenka pieprzu, liścia laurowego , soli I ziela angielskiego na bardzo małym gazie - rosół ma 'pykac' okolo 1,5 h. Im wolniej gotujemy , tym klarowniejszy rosół.
Po 1,5 h dodajemy warzywa I suszone warzywa. Gotujemy na małym gazie min 0,5 h. Sprawdzamy smak I doprawiamy w razie potrzeby. I rosół gotowy :)
Gotujemy makaron , dodajemy natkę pietruszki I rozgrzewamy nasze brzuszki królową zup- czyli rosołem :)
Smacznego
uwielbiam, kocham!
OdpowiedzUsuńkiedyś nie podejmowałam się zrobienia rosołu, teraz....dosyć często gości na naszym stole...wychodzi mi coraz lepszy;)
Ja przyznaje ze mialam wielka niechec do rosolu przez ponad 15lat, teraz jem go ze smakiem, ale chyba dlatego ze nie ma go co niedziele na stole- pozdrawiam :)
UsuńKostki rosolowe drobiowe dodawac?? i to samo tyczy sie vegety??
UsuńStaram sie gotowac rosol bez zadnych ulepszaczy typy kostki lub vegeta. Nie oznacza to ze nie mozemy tego zrobic :) Smak rosolu staram sie balansowac przyprawami I warzywami. Pozdrawiam :)
UsuńDzieki za odp duzo ciekawych przepisów na tym blogu jest w tym momencie robie własnie zupke spalajaca tluszcz z kaputa i kalafiorem. Zobaczymy jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo :) Zupa spalajaca tluszcz jest super i polecam. Ciesze sie, ze przepisy sie podobaja. W razie problemow lub pytan, prosze pisac . Serdecznie pozdrawiam Edyta
Usuń