A na deser ptysie
400 gr maki
200 gr masla
szczypta soli
2 szkl wody
8 jajek
Maslo rozpuszczamy w gotujacej sie wodzie, dodajemy sol, zmniejszamy ogien I dodajemy make. Mieszamy- do zgesnienia masy- jak na zdjeciu.
Po ostudzeniu , wbijamy jajka I laczymy. Wyciskamy szpryca cukiernicza ptysie.
Wkladamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok 25 min
Ubijamy smietane I wypelniamy przestudzone ptysie.
Smacznego I milego weekend
400 gr maki
200 gr masla
szczypta soli
2 szkl wody
8 jajek
Maslo rozpuszczamy w gotujacej sie wodzie, dodajemy sol, zmniejszamy ogien I dodajemy make. Mieszamy- do zgesnienia masy- jak na zdjeciu.
Po ostudzeniu , wbijamy jajka I laczymy. Wyciskamy szpryca cukiernicza ptysie.
Wkladamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok 25 min
Ubijamy smietane I wypelniamy przestudzone ptysie.
Smacznego I milego weekend
Wiem, że mam bujną wyobraźnię, ale ten PTYŚ, na pierwszym zdjęciu, tak jakoś mi się przygląda... Czy to tylko wrażenie... Edytko - super i pycha.
OdpowiedzUsuńTak I wola zjedz mnie Daniusiu :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie też tak pomyślałam :-)
OdpowiedzUsuńwow..uwielbiam już wiem co zrobię dzieciakom na imprezkę :P
OdpowiedzUsuńty je Edytko przekroiłaś na pół?ja wbiję szpryce i do środka wpuszcze,chyba wyjdzie?
Tak, przekroilam na pol Agnieszko, ale mysle ze pomysl z szpryca jest rewelcyjny.
OdpowiedzUsuńZrobiłam 1/4 porcji i nic mi nie wyszło. Ciasto było tak rzadkie jak na naleśniki. Czy nie można zmniejszać porcji?
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro ze cos nie wyszlo- jest to typowe ciasto parzone na ptysie. W momencie gdy maka jest polaczona z maslem i woda, mieszamy az do zgestnienia ( ciasto ma wygladac jak na zdjeciu - w misce ) wtedy dodajemy jajek, jezeli jaja sa duze mozemy zrezygnowac z 1-2 jajek. Ciasto do wyciskania ma byc geste. Pozdrawiam i mam nadzieje ze nastepny raz wyjdzie idealne. :)
Usuń