sobota, 12 października 2013

Ptysie

A na deser ptysie :)



Ptysie (2).JPG400 gr maki
200 gr masla
szczypta soli
2 szkl wody
8 jajek

Maslo rozpuszczamy w gotujacej sie wodzie, dodajemy sol, zmniejszamy ogien I dodajemy make. Mieszamy- do zgesnienia masy- jak na zdjeciu.





Ptysie (4).JPG
Po ostudzeniu , wbijamy jajka I laczymy. Wyciskamy szpryca cukiernicza ptysie.

Wkladamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok 25 min
Ptysie (8).JPG
Ubijamy smietane I wypelniamy przestudzone ptysie.
Smacznego I milego weekend :)
Ptysie (9).JPG

7 komentarzy:

  1. Wiem, że mam bujną wyobraźnię, ale ten PTYŚ, na pierwszym zdjęciu, tak jakoś mi się przygląda... Czy to tylko wrażenie... Edytko - super i pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak I wola zjedz mnie Daniusiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie też tak pomyślałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow..uwielbiam już wiem co zrobię dzieciakom na imprezkę :P
    ty je Edytko przekroiłaś na pół?ja wbiję szpryce i do środka wpuszcze,chyba wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, przekroilam na pol Agnieszko, ale mysle ze pomysl z szpryca jest rewelcyjny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam 1/4 porcji i nic mi nie wyszło. Ciasto było tak rzadkie jak na naleśniki. Czy nie można zmniejszać porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro ze cos nie wyszlo- jest to typowe ciasto parzone na ptysie. W momencie gdy maka jest polaczona z maslem i woda, mieszamy az do zgestnienia ( ciasto ma wygladac jak na zdjeciu - w misce ) wtedy dodajemy jajek, jezeli jaja sa duze mozemy zrezygnowac z 1-2 jajek. Ciasto do wyciskania ma byc geste. Pozdrawiam i mam nadzieje ze nastepny raz wyjdzie idealne. :)

      Usuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit