Jedna z propozycji obiadowych to pulpety w sosie slodko - kwasnym. Polaczenie kuchni tradycyjnej polskiej ze smakami azjatyckimi.
Robimy tradycyjne pulpety-
moje to mieso mielone, pokrojona drobno cebula, papryka, pieprz, sol, jajko, bulka tarta, czosnek- swiezy lub w proszku. Mieszamy I formujemy kulki.
Smazymy na wolnym ogniu,
W miedzyczasie przyszykowalam sos slodko kwasny-
ok 8 lyzek octu ryzowego gotujemy z 8 lyzek cukru,
dodajemy 8 lyzek ketchupu lub koncentratu pomidorowego( wtedy trzeba doprawic) I 4 lyzki sosu sojowego light.
Zagotowujemy. Sos gotowy.
Gotujemy ryz. Obieramy 2 marchewki I kroimy ja na slupki. Smazymy do miekkosci.
Na duza patelnie wrzucamy marchew I ryz- laczymy. Skrajamy do tego kapuste pekinska(6-8 listkow). Dodajemy I mieszamy razem- odkladamy z gazu.
Smacznego:)
Robimy tradycyjne pulpety-
moje to mieso mielone, pokrojona drobno cebula, papryka, pieprz, sol, jajko, bulka tarta, czosnek- swiezy lub w proszku. Mieszamy I formujemy kulki.
Smazymy na wolnym ogniu,
W miedzyczasie przyszykowalam sos slodko kwasny-
ok 8 lyzek octu ryzowego gotujemy z 8 lyzek cukru,
dodajemy 8 lyzek ketchupu lub koncentratu pomidorowego( wtedy trzeba doprawic) I 4 lyzki sosu sojowego light.
Zagotowujemy. Sos gotowy.
Gotujemy ryz. Obieramy 2 marchewki I kroimy ja na slupki. Smazymy do miekkosci.
Na duza patelnie wrzucamy marchew I ryz- laczymy. Skrajamy do tego kapuste pekinska(6-8 listkow). Dodajemy I mieszamy razem- odkladamy z gazu.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz