Dzisiaj na obiad zębacz pieczony . Jest to ryba żyjąca w wodach Oceanu Atlantyckiego, o białym , jędrnym I przepysznym mięsie. Danie jak najbardziej dietetyczne, dostarczające dużo białka , oraz witamin . Polecam.
Zaczynamy
Składniki:
ok 1 kg zębacza
1 cytryna
pieprz , sól,
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Najpierw zaczęłam od sosu tatarskiego- przepis znajdziecie tutaj.
Myjemy zębacza, porcjujemy. Do miseczki nalewamy oliwę z oliwek, sos z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnk, szczyptę soli I pieprzu. Mieszamy. Zębacza układamy w naczyniu I polewamy sosem z oliwek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min. Ryba gotowa.
Zębacza podałam z sosem tatarskim I z smażonymi warzywami.
Smacznego :)
Zaczynamy
Składniki:
ok 1 kg zębacza
1 cytryna
pieprz , sól,
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Najpierw zaczęłam od sosu tatarskiego- przepis znajdziecie tutaj.
Myjemy zębacza, porcjujemy. Do miseczki nalewamy oliwę z oliwek, sos z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnk, szczyptę soli I pieprzu. Mieszamy. Zębacza układamy w naczyniu I polewamy sosem z oliwek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min. Ryba gotowa.
Zębacza podałam z sosem tatarskim I z smażonymi warzywami.
Smacznego :)
uwielbiam rybki...jej ale twoja smacznie wygląda,wogóle te grzaneczki na zdjęciu w tle bym schrupała :)
OdpowiedzUsuńRyby moglabym jesc chyba codziennie :) obiad byl pyszny :)
Usuń