Przepyszne, puszyste naleśniki, zdrowe I niskokaloryczne. Na śniadanie I nie tylko. Naleśniki podałam z musem truskawkowo- bananowym, do tego owoce. Jedliśmy je też z syropem klonowym. Pyyycha...palce lizać. To było idealne śniadanie . Polecam.
Zaczynamy:
Składniki:
750 ml mleka
750 gr mąki self raising*
3 jajka
3 łyżki cukru brązowego
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
Wykonanie:
Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę.
W drugiej misce nasypujemy make, nalewamy mleka I dodajemy żółtka. Ubijamy, powinna wyjść nam gęsta śmietana. Do masy dajemy ubitą pianę, mieszamy powoli łyżką do połączenia.
Smażymy na patelni, spryskując sprejem niskokalorycznym. Smażymy z dwóch stron.
Smażymy na patelni, spryskując sprejem niskokalorycznym. Smażymy z dwóch stron.
Gotowe.
Do naleśników zrobiłam mus truskawkowo-bananowy.
Smacznego:)
Zaczynamy:
Składniki:
750 ml mleka
750 gr mąki self raising*
3 jajka
3 łyżki cukru brązowego
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
Wykonanie:
Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę.
W drugiej misce nasypujemy make, nalewamy mleka I dodajemy żółtka. Ubijamy, powinna wyjść nam gęsta śmietana. Do masy dajemy ubitą pianę, mieszamy powoli łyżką do połączenia.
Smażymy na patelni, spryskując sprejem niskokalorycznym. Smażymy z dwóch stron.
Smażymy na patelni, spryskując sprejem niskokalorycznym. Smażymy z dwóch stron.
Gotowe.
Do naleśników zrobiłam mus truskawkowo-bananowy.
Smacznego:)
Pyszne śniadanie. Zrobiłam takie placki synowi jak wrócił z kolonii. Był zachwycony. Podałam polane frużeliną truskawkową :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysl, dzieci kochaja wszelkiego rodzaju placki, nalesniki I racuchy . :) I nie ma co sie dziwic sa pyszne :)
UsuńPROSZE MNIE WYTLUMACZYC;Czy to znaczy ze na 750g maki 10 lyzeczek pr,do pieczenia?To niemozliwe-ale rozumujac ze na 150g maki dajemy 2 lyzeczki proszku to.....10 na 750g maki? Ja nie wiem jak to rozumiec.
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze zrozumiane :) W angielskich I amerykanskich makach jest dodany juz proszek do pieczenia, te maki sa nazywane self rising. Czyli tak jak napisalam na 150 gr zwyklej maki przypadaja 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia. Poniewaz nie pierwszy raz dostaje to pytanie, poszukalam troche , dla potwierdzenia tego co wiedzialam. Okazuje sie , ze sa dwa zrodla jedno podaje co ja napisalam , drugie podaje ze na 130 gr maki zwyklej daje sie 1.5 lyeczki proszku. Takze w przypadku tego przepisu, mozemy zmniejszyc ilosc 10 lyeczek proszku do 8.5 . Prosze sie dac znac czy nalesniki sie udaly :) Serdecznie pozdrawiam Edyta
Usuń