środa, 26 marca 2014

Ciastka z bezą i truskawkami

 Ciastka, ciasteczka :) kto ich nie lubi . Zapraszam dzisiaj na małe cudeńka,...
Zaczynamy :
Składniki:
110 gr self raising mąki *
1 łyżeczka proszku do pieczenia
110 gr drobnego cukru-caster superfine
110 gr masła
3 jajka
dżem truskawokowy
płatki migdałowe
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.

Składniki na bezę
3 białka
110 gr drobnego cukru-caster superfine
                                                                                    200 gr truskawki
                                                                                    100 ml kremówki
                                                                                   
Wykonanie:
Mąka, proszek do pieczenia, cukier, jajka I masło- miksujemy do bezgrudkowej masy.

Wykładamy ciasto do foremki mufinkowej .
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 C na 20-25 min.

Po upieczeniu wyciągamy do ochłodzenia.
 Ciastka wykładamy z blachy mufinkowej na płaska , wyłożoną papierem do pieczenia.

Wykonanie bezy:
Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier.
 Na każde ciastko wykładamy łyżeczkę dżemu truskawkowego. Na dżem nakładamy pianę z białek. Wkładamy do piekarnika.
I tu dwa sposoby:
1 - Trzymamy ciastka 10 min w tem 190 C I wyciągamy.
2 - Trzymamy ciastka 10 min w tem 190 C I pożniej zmniejszamy tem do 100 C I trzymamy ok 2 godzin do wysuszenia - jak bezy.

W międzyczasie prażymy migdałay, ubijamy kremówkę I kroimy truskawki.
 Po wyciągnieciu I ostudzeniu ciastek, nakładamy bitą śmietanę I posypujemy migdałami.

Smacznego :)

3 komentarze:

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit