Obiad :) ten kurczak stał się przebojem na naszym stole- ostrość musztardy ze słodyczą syropu klonowego- zachwycił każdego. Czy wiecie, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód I zawiera też mniej kalorii :) Jako pierwsi w pozyskiwaniu syropu klonowego I wyrobu cukru byli Indianie z Ameryki, z części północno-wschodniej. Polecam :)
Zaczynamy :
Składniki:
udka z kurczaka
1 musztarda Dijon-220 gr
220 ml syropu klonowego
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
rozmaryn
Wykonanie:
Połowę składników *( musztarda, syrop klonowy, ocet ) mieszamy razem w misce. Dodajemy ok 1/4 łyżeczki pieprzu I soli. Do marynaty wrzucamy kurczaka- najlepiej bez skóry :).
Mieszamy by udka przeszły marynatą.
Odstawiamy na pół godziny.
*Resztę składników wykorzystujemy w sosie miodowo-klonowym.-znajdziecie tutaj
Nagrzewamy piekarnik do 220 C . Udka łącznie z marynatą przenosimy do naczynia żaroodpornego lub do blaszki .
Pieczemy 40-45 min.
Po tym czasie kurczak jest gotowy. Wyciagamy kurczaka na talerz, a marynatę przelewamy do rondla I robimy pyszny sos.
Obiad podałam z sosem musztardowo- klonowym I z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego :)
Zaczynamy :
Składniki:
udka z kurczaka
1 musztarda Dijon-220 gr
220 ml syropu klonowego
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
rozmaryn
Wykonanie:
Połowę składników *( musztarda, syrop klonowy, ocet ) mieszamy razem w misce. Dodajemy ok 1/4 łyżeczki pieprzu I soli. Do marynaty wrzucamy kurczaka- najlepiej bez skóry :).
Mieszamy by udka przeszły marynatą.
Odstawiamy na pół godziny.
*Resztę składników wykorzystujemy w sosie miodowo-klonowym.-znajdziecie tutaj
Nagrzewamy piekarnik do 220 C . Udka łącznie z marynatą przenosimy do naczynia żaroodpornego lub do blaszki .
Pieczemy 40-45 min.
Po tym czasie kurczak jest gotowy. Wyciagamy kurczaka na talerz, a marynatę przelewamy do rondla I robimy pyszny sos.
Obiad podałam z sosem musztardowo- klonowym I z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz