Risotto było już nie jeden raz :) Dzisiaj odsłona z kurczakiem. Jako ciekawostka powiem Wam, że risotto zostało przywiezione do Włoch przez Marco Polo z Chin :) Serdecznie polecam I zapraszam , a najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :)
Zaczynamy
Składniki:
3 piersi z kurczaka
200 gr pieczarek
150 gr drobnej kukurydzy
150 gr fasolki szparafowej
150 ml białego wytrawnego wina
1 cebula-posiekana
2-3 ząbki czosnku
1 szkl ryżu do risotto
ok 1 l bulionu kurczakowego
sól, pieprz
2-3 łyżki masła
starty świeży parmesan- ok 100 gr
Wykonanie:
Na patelni obsmażamy doprawione piersi z kurczaka. Na drugiej patelni odparowujemy z wody pieczarki- smażymy ok 5 min.
W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I przeciśnięty czosnek przez praskę- ok 3 min. Dodajemy ryż. Smażymy 3 min. Dodajemy fasolkę I kukurydzę. Dodajemy szklankę bulionu. Mieszamy , gotując. Gdy woda wyparowuje dodajemy bullion. Gotujemy ok 15-20 min.
W międzyczasie kroimy na cząstki usmażonego kurczaka.
Gdy risotto jest prawie gotowe dodajemy pieczarki I kurczaka. Mieszamy- doprawiamy solą I pieprzem.
Dodajemy masło I parmesan . Mieszamy do rozpuszczenia masła.
Zciągamy z gazu I gotowe :)
Smacznego :)
Zaczynamy
Składniki:
3 piersi z kurczaka
200 gr pieczarek
150 gr drobnej kukurydzy
150 gr fasolki szparafowej
150 ml białego wytrawnego wina
1 cebula-posiekana
2-3 ząbki czosnku
1 szkl ryżu do risotto
ok 1 l bulionu kurczakowego
sól, pieprz
2-3 łyżki masła
starty świeży parmesan- ok 100 gr
Wykonanie:
Na patelni obsmażamy doprawione piersi z kurczaka. Na drugiej patelni odparowujemy z wody pieczarki- smażymy ok 5 min.
W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I przeciśnięty czosnek przez praskę- ok 3 min. Dodajemy ryż. Smażymy 3 min. Dodajemy fasolkę I kukurydzę. Dodajemy szklankę bulionu. Mieszamy , gotując. Gdy woda wyparowuje dodajemy bullion. Gotujemy ok 15-20 min.
W międzyczasie kroimy na cząstki usmażonego kurczaka.
Gdy risotto jest prawie gotowe dodajemy pieczarki I kurczaka. Mieszamy- doprawiamy solą I pieprzem.
Dodajemy masło I parmesan . Mieszamy do rozpuszczenia masła.
Zciągamy z gazu I gotowe :)
Smacznego :)
bardzo fajne risotto..chętnie skorzystam z przepisu;)
OdpowiedzUsuńja robiłam risotto z wątróbką w sosie własnym z groszkiem.polecam.zapraszam na bloga.pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/risotto-na-bogato-i-watrobka-w-sosie.html
Dziekuje , risotto ma to do siebie ze mozemy je robic ze wszystkim co lubimy. Z watrobka nie probowalam :) Pozdrawiam
UsuńPs Chetnie zajrze :)