Sezon rabarbarowy już od paru dni jest otwarty- więc przyłączam się I ja :). Zapraszam na delikatne mufiny z kruszonka- przydadzą się do sobotniej kawy I nie tylko. Proste w wykonaniu- oddają nam nieziemski smak.
Zaczynamy:
Składniki na mufiny:
3 jajka
120 ml maślanki
120 ml oliwy
375 g self-raising mąki*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 gr drobnego cukru-caster(superfine)sugar
3 łodyżki rabarbaru
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
Wykonanie:
Rabarbar płuczemy, kroimy wzdłuż , a póżniej na centymetrowe kostki. Wkładamy do miski zasypujemy 2-3 łyżkami cukru. Odstawiamy.
Kruszonka:
100 gr mąki +50 gr masła+ 50 gr cukru
Wszystkie składniki ugniatamy razem-do "połączenia"
W kruszonce trzeba zachować zasadę 2-1-1
Mąki 2 razy więcej niż cukru I masła.
Wykonanie mufinów :
Jajka, mleko I oliwę ubijamy razem. W misce przesiewamy mąkę, cukier I proszek do pieczenia. Wymieszane , wsypujemy do jajek. Ubijamy.
Dodajemy rabarbar.
Ciasto porcjujemy do foremki mufinowej, wyłożonej papierkami do mufinów.
Posypujemy kruszonką.
Mufiny wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 C na 15-20 min.
I mufiny gotowe :)
Smacznego :)
Zaczynamy:
Składniki na mufiny:
3 jajka
120 ml maślanki
120 ml oliwy
375 g self-raising mąki*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 gr drobnego cukru-caster(superfine)sugar
3 łodyżki rabarbaru
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
Wykonanie:
Rabarbar płuczemy, kroimy wzdłuż , a póżniej na centymetrowe kostki. Wkładamy do miski zasypujemy 2-3 łyżkami cukru. Odstawiamy.
Kruszonka:
100 gr mąki +50 gr masła+ 50 gr cukru
Wszystkie składniki ugniatamy razem-do "połączenia"
W kruszonce trzeba zachować zasadę 2-1-1
Mąki 2 razy więcej niż cukru I masła.
Wykonanie mufinów :
Jajka, mleko I oliwę ubijamy razem. W misce przesiewamy mąkę, cukier I proszek do pieczenia. Wymieszane , wsypujemy do jajek. Ubijamy.
Dodajemy rabarbar.
Ciasto porcjujemy do foremki mufinowej, wyłożonej papierkami do mufinów.
Posypujemy kruszonką.
Mufiny wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 C na 15-20 min.
I mufiny gotowe :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz