piątek, 9 maja 2014

Mufiny z rabarbarem i kruszonką

 Sezon rabarbarowy już od paru dni jest otwarty- więc przyłączam się I ja :). Zapraszam na delikatne mufiny z kruszonka- przydadzą się do sobotniej kawy I nie tylko. Proste w wykonaniu- oddają nam nieziemski smak.
Zaczynamy:

Składniki na mufiny:
3 jajka
120 ml maślanki
120 ml oliwy
375 g self-raising mąki*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 gr drobnego cukru-caster(superfine)sugar
 3 łodyżki rabarbaru


*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.

Wykonanie:
Rabarbar płuczemy, kroimy wzdłuż , a póżniej na centymetrowe kostki. Wkładamy do miski zasypujemy 2-3 łyżkami cukru. Odstawiamy.

 Kruszonka:
100 gr mąki +50 gr masła+ 50 gr cukru
Wszystkie składniki ugniatamy razem-do "połączenia"
W kruszonce trzeba zachować zasadę 2-1-1
Mąki 2 razy więcej niż cukru I masła.

Wykonanie mufinów :
Jajka, mleko I oliwę ubijamy razem. W misce przesiewamy mąkę, cukier I proszek do pieczenia. Wymieszane , wsypujemy do jajek. Ubijamy. 
Dodajemy rabarbar.

Ciasto porcjujemy do foremki mufinowej, wyłożonej papierkami do mufinów.
Posypujemy kruszonką.

Mufiny wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 C na 15-20 min.

I mufiny gotowe :)


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit