niedziela, 25 maja 2014

Biszkopt - najlepszy na tort

 Dzisiaj na tapetę :) idzie biszkopt- mąż ma jutro urodziny. Składniki są na tortownicę o wymiarze 20 cm- wtedy mamy idealne trzy placki. Ja potrzebuje na jutro dwa- więc użyłam tortownicy 23 cm. Biszkopt zawsze się udaje- ale pamiętajmy by poświęcić czas przy ubijaniu piany przynajmniej 4-5 min. Od tego zależy efekt końcowy. A I nie zapominajmy , że niektóre ciasta potrzebują -"rzucenia" nimi :)
Zaczynamy
Składniki:
3/4 szkl mąki
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
5 dużych jaj
3/4 szkl cukru

Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno- w tym tkwi tajemnica udanego biszkoptu. Dodajemy cukier. Dalej ubijając. Powoli do masy białkowej dodajemy żółtka, nie przestajemy ubijać. Wszystko to na dużych obrotach. Zmniejszamy obroty I dodajemy make I makę ziemniaczaną- porcjami.
I biszkopt prawie gotowy.

Do nagrzanego piekarnika na 170 C wkładamy biszkopt. Pamiętajmy - wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia, a boki pozostawiamy suche. Pieczemy ok 35 min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu- rzucamy ciasto na ziemię ( z wysokości około 50-70 cm) . Zapobiegnie to opadnięciu biszkopta. Odkładamy do ostygnięcia.

Smacznego

5 komentarzy:

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit