czwartek, 29 maja 2014

Sałatka z małosolnych i jajek

 Szybka I zdrowa sałatka, z ogórkami małosolnymi I jajkami.
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajka to również  bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. *
Zaczynamy:
 Składniki:
3 liście sałąty pekińskiej
2 ogórki małosolne
3 jajka
6 pomidorków koktailowych
3-4 łyzki jogurtu naturalnego
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:
Sałatę kroimy, dodajemy jajka, ogórki I pomidory przekrojone na pół.

Robimy sos:

Wszystkie składniki - jogurt, pieprz I sok z cytryny mieszamy.

Sos dodajemy do naszej sałatki - mieszamy .
Sałatka gotowa.

Smacznego :)
* o jajkach

4 komentarze:

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit