czwartek, 1 maja 2014

Szynka z karmelizowanymi gruszkami

Dzisiaj na obiad szynka  z gruszkami. Szynka jest soczysta w srodku, z lekko chrupiącą skórką o smaku miodowo - musztardowym :) Pycha, palce lizać. Szynka rewelacyjnie sprawdzi się na potrawę na gorąco na przyjęcie lub imprezę :)
Polecam
 Składniki:
ok 2 kg szynki
2 marchweki
1 por
2 łodyżki selera
1 cebula
10 ziarenek pieprzu
5 gruszek

Wykonanie:
Szynkę z warzywami I pieprzem gotujemy przykrytą w całości wodą. Gotujemy 30 min + każde 500 gr szynki 30 min. Czyli gotujemy na małym gazie 2,5 godziny.
Wyciągamy po tym czasie na 10-15 min by się "ostała"
 Składniki na marinate:
4 łyżki miodu
4 łyżki musztardy np francuskiej
2 łyżku oliwy z oliwek

Wykonanie:

Smarujemy szynkę marynatą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na200 C na 20-30 min.
Szynka gotowa.

Składniki do karmelizowania gruszek:
2-3 łyżki masła
2-3 łyżki miodu.

Wykonanie:

Smażymy gruszki na maśle , polewając je miodem- ok 5-7 min.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Szynka wygląda obłędnie! Zjadłabym taką na kanapce :-)

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit