Dzisiaj trochę szaleństwa- I kuchnia jamajska. Miłośnicy curry nie będą zawiedzeni. Mieszanka tymianku, curry I mleka kokosowego- rozpali w Was niesamowitą energię :) a smak pozostanie w pamięci na długo . Jako ciekawostka- czy wiecie że kuchnia jamajska, która wchodzi w skład kuchni karaibskiej swoje korzenie ma w kuchni- afrykańskiej, amerykańsko-indyjskiej, arabskiej, europejskiej I chińskiej.
Zaczynamy:
Składniki:
3 piersi z kurczak
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminka
0,5 łyżeczka tymianku
4 marchewki
1 puszka mleka kokosowego
180 gr fasolki szparagowej
100 ml śmietany
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
Kroimy piersi kurczaka w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka- doprawiamy solą I pieprzem- smażymy ok 5 min.
Wyciągamy z garnka.
Do garnka wrzucamy pokrojona cebulę, przyprawy- curry, tymianek I kminek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I 0,5 szkl wody. Gotujemy ok 3-5 min.
Ponownie dodajemy kurczaka do garnka, marchew pokrojona w talarki, fasolkę śmietanę I mleko kokosowe. Jeżeli potrawa jest za gęsta dodajemy troche wody. Przykrywamy I dusimy ok 10 min.
Gotowe :)
Kurczaka podajemy z ryżem
Smacznego:)
Zaczynamy:
Składniki:
3 piersi z kurczak
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminka
0,5 łyżeczka tymianku
4 marchewki
1 puszka mleka kokosowego
180 gr fasolki szparagowej
100 ml śmietany
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
Kroimy piersi kurczaka w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka- doprawiamy solą I pieprzem- smażymy ok 5 min.
Wyciągamy z garnka.
Do garnka wrzucamy pokrojona cebulę, przyprawy- curry, tymianek I kminek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I 0,5 szkl wody. Gotujemy ok 3-5 min.
Ponownie dodajemy kurczaka do garnka, marchew pokrojona w talarki, fasolkę śmietanę I mleko kokosowe. Jeżeli potrawa jest za gęsta dodajemy troche wody. Przykrywamy I dusimy ok 10 min.
Gotowe :)
Kurczaka podajemy z ryżem
Smacznego:)
Wyglądem przypomina zwykłą potrawkę z kurczaka za którą niezbyt przepadam, ale po składzie widzę, że to zdecydowanie coś pyszniejszego i wartego przetestowania w mojej kuchni :-)
OdpowiedzUsuńZapewniam Cie, ze ta potrawa nie ma nic wspolnego z potrawká z kurczaka . Jezeli lubisz mleko kokosowe, I curry- pokochasz kurczaka po jamajsku :)
Usuń