niedziela, 13 kwietnia 2014

Łopatka w ziołach z warzywami

 Dzisiaj zapraszam na łopatkę w przyprawach- przepyszna, rozpływająca sie w ustach- po prostu pycha :) Jaka ciakawostkę muszę Wam powiedzieć że mięso wieprzowe jest bardzo popularne w kuchni polskiej I chińskiej , ale już całkiem zabronione w kuchni żydowskiej I muzułmańskiej.
Zapraszam ,
Składniki:
ok 1 kg łopatki
3-4 marchewki
200 gr pieczarek
2 cebule
200 ml bulionu wołowego
po 0,5 łyżeczki- majeranku, tymianku, oregano, bazyli I papryki
sól, pieprz
olej
 Wykonanie:
Łopatkę kroimy na mniejsze kawałki- porcjujemy. Idealnie byłoby natrzeć przyprawami łopatkę, przykryć I odstawić do lodówki na 2 h. Ale jeżeli nie mamy czasu, możemy od razu wrzucać porcje mięsa na rozgrzany olej I obsmażyć z dwóch stron - na dużym ogniu- by pozamykać pory, by mięso było soczyste.


Po obsmażeniu wszystkich kawałków, wkładamy łopatkę do garnka I zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 40 min.
Mięso, jest wtedy prawie już dobre- lub powinno byc :)
Dodajemy skrojoną marchew, cebulę I pieczarki.
Przykrywamy I dusimy ok 10-15 min.

Doprawiamy solą I pieprzem, pamiętajmy jeżeli jest za mało sosu, zawsze możemy podlać troche wody I doprawić. I łopatka gotowa. :)
Do obiadu przygotowałam duszone ziemniaki z koprem I surówkę z sałaty lodowej.

Życzę smacznego I miłej niedzieli :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit