Drożdżówki rozpływające się w ustach? :) A zapraszam, ciasto puszyste I delikatne, smak budyniu , bądź dżemu przypomina mi moje nastoletnie beztroskie lata :) Ale się rozmarzyłam
Zaczynamy :)
Składniki :
500 g mąki
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy.
Mąkę, cukier,drożdże I sól- mieszamy w misce.
Dodajemy ciepłe mleko I masło. Łączymy wszystkie składniki mikserem lub wyrabiamy ręcznie :)
Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
Szykujemy budyń.
Po wyrośnięciu, wałkujemy partiami ciasto. Kroimy na prostokąty.
Na każdy prostokąt dajemy łyżkę budyniu lub dżemu. Zwijamy podobnie jak gołąbki.
Układamy na formie z papierem do pieczenia.
Przykrywamy drożdżówki na 15-20 min.
Po tym czasie smarujemy każde ciastko rozbełtanym jajkiem.
Wkładamy do nagrzanego na 200 C piekarnika na 15-20 min.
Po upieczeniu odkładamy do ostudzenia.
Na koniec zrobiłam glazurę z nutką cytryny.
Smacznego :)
Zaczynamy :)
Składniki :
500 g mąki
100 g masła
120 g cukru
7 g drożdży suszonych
ok 250 ml mleka
szczypta soli
1 jajko
dżem truskawkowy
budyń
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy.
Mąkę, cukier,drożdże I sól- mieszamy w misce.
Dodajemy ciepłe mleko I masło. Łączymy wszystkie składniki mikserem lub wyrabiamy ręcznie :)
Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
Szykujemy budyń.
Po wyrośnięciu, wałkujemy partiami ciasto. Kroimy na prostokąty.
Na każdy prostokąt dajemy łyżkę budyniu lub dżemu. Zwijamy podobnie jak gołąbki.
Układamy na formie z papierem do pieczenia.
Przykrywamy drożdżówki na 15-20 min.
Po tym czasie smarujemy każde ciastko rozbełtanym jajkiem.
Wkładamy do nagrzanego na 200 C piekarnika na 15-20 min.
Po upieczeniu odkładamy do ostudzenia.
Na koniec zrobiłam glazurę z nutką cytryny.
Smacznego :)
I kto tu mówi o braku czasu i codziennym przygotowywaniu smakołyków!? Drożdżówki wyglądają obłędnie! Kojarzą mi się z takimi, które można kupić w budkach przy plaży nad Bałtykiem :-)
OdpowiedzUsuń:) oj :) ciasto drożdżowe lubi rosnąc- I naprawdę nie trzeba sie tu napracowac :)
Usuńna jaka temperature ustawiamy piekarnik?
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie ,aż ślinka cieknie :)
Och , przepraszam :) 200 C. Zycze smacznego :)
Usuń