wtorek, 29 kwietnia 2014

Drożdżówki z dżemem i budyniem

 Drożdżówki rozpływające się w ustach? :) A zapraszam, ciasto puszyste I delikatne, smak budyniu , bądź dżemu przypomina mi moje nastoletnie beztroskie lata :) Ale się rozmarzyłam
Zaczynamy :)

Składniki :

500 g mąki
100 g masła
120 g cukru
7 g  drożdży suszonych
ok 250 ml mleka
szczypta soli
1 jajko
dżem truskawkowy
budyń
 
 
 
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy.
Mąkę, cukier,drożdże I sól- mieszamy w misce.
Dodajemy ciepłe mleko I masło. Łączymy wszystkie składniki mikserem lub wyrabiamy ręcznie :)


Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
 
Szykujemy budyń.

Po wyrośnięciu, wałkujemy partiami ciasto. Kroimy na prostokąty.
Na każdy prostokąt dajemy łyżkę budyniu lub dżemu. Zwijamy podobnie jak gołąbki.

Układamy na formie z papierem do pieczenia.

Przykrywamy drożdżówki na 15-20 min.

Po tym czasie smarujemy każde ciastko rozbełtanym jajkiem.

Wkładamy do nagrzanego na 200 C piekarnika na 15-20 min.

Po upieczeniu odkładamy do ostudzenia.

Na koniec zrobiłam glazurę z nutką cytryny.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. I kto tu mówi o braku czasu i codziennym przygotowywaniu smakołyków!? Drożdżówki wyglądają obłędnie! Kojarzą mi się z takimi, które można kupić w budkach przy plaży nad Bałtykiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) oj :) ciasto drożdżowe lubi rosnąc- I naprawdę nie trzeba sie tu napracowac :)

      Usuń
  2. na jaka temperature ustawiamy piekarnik?
    wyglądają obłędnie ,aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och , przepraszam :) 200 C. Zycze smacznego :)

      Usuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit