O raffaello powiedziano chyba już wszystko :) Przepis mam już ponad 20 lat- zawsze się udaje :) Biszkopt jest rewelacyjny I jeszcze mnie nigdy nie zawiódł. Dzisiejsze raffaello jest z truskawkami- przepyszne, rozpływające się w ustach ....polecam
Zaczynamy:
Składniki na ciasto:
5 jaj
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 szkl mąki
Wykonanie:
Żółtka, proszek do pieczenia I ocet mieszamy łyżeczką w misce.
W drugiej misce ubijamy pianę z białek z dodatkiem cukru. Piana musi być świecąca :). Pianę przekładamy do żółtek I mieszamy łyżką. Na sam koniec dodajemy porcjami make I mieszamy powoli drewnianą łyżką.
Pieczemy w nagrzanym na 180 C piekarniku ok 20-25 min- lub do wyciągnieia suchego patyczka.
Po upieczeniu I wystygnięciu kroimy na trzy placki. Możemy lekko nasączyć,
Składniki na krem:
500 ml kremówki
1 biała czekolada
150 gr wiórek kokosowych
500 gr mascarpone
ok 30 gr migdałow do uprażenia
ok 300 gr truskawek
Rozpuszczamy na małym gazie czekoladę z niewielką ilością śmietany.
Ubijamy kremówkę. Dodajemy ropuszczoną I schłodzoną czekoladę. Ubijamy.
W drugiej misce ubijamy serek mascarpone. Po ubiciu łączymy ze śmietaną.
Na pierwszym placku rozmarowujemy ok 1/3 masy. Nakładamy truskawki I przykrywamy ciastem.( Zostawiamy 3-4 do dekoracji )
Wracamy do ubijania, dodając wiórki kokosowe. Po wymieszaniu. Nakładamy ok 1/2 masy na ciasto I przykrywamy ostatnim plackiem.
Całe ciasto pokrywamy masą.
Prażymy migdały.
Całe boki ciasta pokrywamy migdałami. Górę raffaello dekorujemy truskawkami .
Zrobione :)
Smacznego :)
Zaczynamy:
Składniki na ciasto:
5 jaj
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 szkl mąki
Wykonanie:
Żółtka, proszek do pieczenia I ocet mieszamy łyżeczką w misce.
W drugiej misce ubijamy pianę z białek z dodatkiem cukru. Piana musi być świecąca :). Pianę przekładamy do żółtek I mieszamy łyżką. Na sam koniec dodajemy porcjami make I mieszamy powoli drewnianą łyżką.
Pieczemy w nagrzanym na 180 C piekarniku ok 20-25 min- lub do wyciągnieia suchego patyczka.
Po upieczeniu I wystygnięciu kroimy na trzy placki. Możemy lekko nasączyć,
Składniki na krem:
500 ml kremówki
1 biała czekolada
150 gr wiórek kokosowych
500 gr mascarpone
ok 30 gr migdałow do uprażenia
ok 300 gr truskawek
Rozpuszczamy na małym gazie czekoladę z niewielką ilością śmietany.
Ubijamy kremówkę. Dodajemy ropuszczoną I schłodzoną czekoladę. Ubijamy.
W drugiej misce ubijamy serek mascarpone. Po ubiciu łączymy ze śmietaną.
Na pierwszym placku rozmarowujemy ok 1/3 masy. Nakładamy truskawki I przykrywamy ciastem.( Zostawiamy 3-4 do dekoracji )
Wracamy do ubijania, dodając wiórki kokosowe. Po wymieszaniu. Nakładamy ok 1/2 masy na ciasto I przykrywamy ostatnim plackiem.
Całe ciasto pokrywamy masą.
Prażymy migdały.
Całe boki ciasta pokrywamy migdałami. Górę raffaello dekorujemy truskawkami .
Zrobione :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz